Blog

Kære statsminister

Målet må være at forhindre unge i at begynde at ryge

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Mette Frederiksen, du gik til valgkamp på, at du vil være børnenes minister. 5. Klasse på Islands Brygge skole har derfor skrevet til dig. I brevet anbefaler de, at regeringen sætter prisen op på en pakke cigaretter til de anbefalede 90 kr. Det er nu, du skal vise, at du mente det, da du lovede, at du ville være børnenes minister. Det er virkelig trist, at finanslovsforslaget ikke har større ambitioner om at forhindre kommende generationer i at begynde at ryge. Udspillet med 5 kr. er ærlig talt til grin.

Psykologen på Bryggen

Jeg er uddannet psykolog fra Aarhus Universitet i '94 og specialist i klinisk psykologi og sundhedspsykologi. Jeg er ansat på en Børne-Ungeafdeling og har egen praksis. Min væsentligste opgave er at inddrage mig selv kreativt og minimere den professionelle attitude. Dog uden at tabe min professionelle rolle af syne. De mennesker, der søger hjælp, mangler retning. De svæver i ingenting. Så min opgave bliver at give tingene retning igen og understøtte den handlekraft, der skabes gennem samtalen. At være medmenneske. At være til stede og nærværende og give samtalepartneren håb. Jeg blogger i min fritid om det moderne familieliv www.jeanneomfamilieliv.dk. Nu også her på Folkeskolen, hvor fokus vil være børn og unge. Jeg ser frem til komme i dialog med dig.

Skal prisen på en pakke cigaretter sættes op eller ej? Debatten har glødet som gløden på en cigaret. Folk, der taler for flere stramninger, er blevet kaldt for sundhedsapostle og formynderiske. Skal vi overhovedet blande os i folks adfærd og vaner, eller er sundhed en privat sag?

Et enkelt svar på det spørgsmål er: Ja, vi skal blande os. Røg har alt for mange liv på samvittigheden. Selv den dygtigste fortaler for retten til at råde over eget liv og argumentationen om livskvalitet for mennesker, der nyder at ryge en smøg, får mig ikke til at ændre holdning. Målet må overordnet set være at forhindre, at unge begynder at ryge.

Oplysning eller skrækkampanger har aldrig ført til fald i forbrug af cigaretter. Det kan man forklare psykologisk. Nogle gør sig døve og blinde for al ubehagelig information. Og så er der rigtig mange af os, der er gode til at sige til os selv, at ”det sker ikke for mig”. Endelig er der tidsfaktoren. Vi mennesker er uhyre dårlige til at forholde os til en mulig risiko, der ligger 30 år fremme i tiden.

Indenfor adfærdsdesign beskriver man, hvordan mennesker handler og træffer beslutninger. De beskriver metoder og værkstøjer til at ændre adfærd. Ligesom man kan nudge folk til at gøre mere af en ønsket adfærd, kan man mindske uønsket adfærd ved at tilføre friktion. Friktion betyder, at den uønskede adfærd besværliggøres.

En fremragende friktion og effektiv måde at besværliggøre tilgang til røg på er ved at øge priserne. Så få nu de priser sat op til de anbefalede 90 kr. Jo før jo bedre. Lyt til børnene Mette Frederiksen.

Powered by Labrador CMS