Blog
Uge Sex
Grænser er på skoleskemaet denne uge, når der stilles skarpt på gensidig respekt
Det er uge sex, hvor fokus i år er på grænser. Det er afgørende vigtigt, at børn og unge får lært at man godt kan være cool ved at sige STOP, når man mærker at ens grænse overskrides.
Der er en anden grænse, jeg med dette blogopslag omvendt håber flere vil overskride. Nemlig den grænse mange forældre tilsyneladende oplever i, hvad de kan blande sig i omkring deres børns og unges liv på de sociale medier. Her synes jeg, flere skal blande sig mere, også selvom det kan opleves grænseoverskridende at skulle gøre for en generation, der er vokset op i brevhemmelighedens tidsalder.
Vore børns relationer er blevet digitaliserede, derfor er børn mere på nettet, end vi selv er og nogensinde kommer. Man skal tidligt etablere en kultur, hvor opførsel på nettet er noget, man snakker om, og noget som de voksne blander sig i.
Mange børn og unge oplever at få deres grænser overskredet. Og mange kan slet ikke mærke, hvor deres grænser er. Kroppen er blevet et objekt. Sanseligheden har trange kår. Det handler om at vise frem. Vise sine private dele frem og sågar dele foto på de sociale medier af ens mest private dele.
Ikke alene er der sket et skred i, hvad vi viser frem. Måden vi gør det på er også skræmmende. Jeg møder ofte piger i min konsultation, som har sendt meget intime og private fotos af sig selv til en kæreste, og som, da forholdet er afsluttet, har måttet leve med, at billederne er blevet delt på de sociale medier.
Andre lægger nøgenfotos og videos op af sig selv af egen fri vilje. Måske efter gruppepres og i hvert fald i et forsøg på at vinde status. Grænser bliver overskredet.
Vi kan ikke overvåge dem. Men det er vigtigt, at vi lærer vores børn tidligt, at det er okay, at vi som forældre »kigger« med. Det skal være legitimt, at vi som forældre spørger ind og undersøger, hvad de laver, når de er online.