Folkeskolens idrætsrådgiver

Blog

Til indskoling og mellemtrin: Gratis undervisningsmateriale om ’Idræt og køn’

Gennem det sidste års tid har jeg fået muligheden for at bidrage og afprøve et helt nyt undervisningsmateriale – både gennem et kompetenceforløb afholdt af Aarhus kommune, og da min 6. klasse og jeg skulle filmes i forbindelse med afprøvning af materialet.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Foto: Pixabay.com

Ét af mine ønske som idrætslærer er, at vi får et fælles ’sprog’ i faget hele vejen op fra 0.-9. klasse.

Det er utopi, at vi laver årsplaner sammen, mødes hver måned mv., men specielt for faget er, at eleverne har det alle årene i folkeskolen. Når jeg som idrætslærer modtager nye elever i udskolingen, så oplever jeg, at de får lidt af et ’kulturchok’ ift. at undervisningen pludselig bliver mere temabaseret, og at vi samtidig italesætter flere fagord/begreber midt på halgulvet.

Folkeskolens idrætsrådgiver

Hvert fags netværk på folkeskolen.dk har en lærer tilknyttet som faglig rådgiver. Trine Hemmer-Hansen er Folkeskolens idrætsrådgiver. Hendes opgaver er både at blogge, at deltage i debatten på det faglige netværk, finde nye bloggere og være bindeled til redaktionen om, hvad der rører sig i faget – så du er meget velkommen til at kontakte hende, hvis du har et spørgsmål, har lyst til at blogge eller gerne vil dele gode erfaringer fra din undervisning: trinehemmer@hotmail.com

Dette nye materiale kan hjælpe til med at få arbejdet mere teambaseret i de yngre klasser, så eleverne ser en mere tydelig rød tråd i faget idræt.

Kosmos har udviklet et nyt undervisningsmateriale, som de kalder for ’Idræt og Køn’. Det har fokus på at arbejde temabaseret særligt i indskoling og mellemtrin, hvilket er tiltrængt, da forvirringen omkring, hvordan man læner sig op af den ”nye idrætstankegang”, kan være stor i de yngre klasser.

Kig det igennem og bliv inspireret – vi skal have alle idrætslærerne med på den temabaserede undervisning.

Hvem er afsender:

Undervisningsmaterialets forfattere er Camilla Daugaard og Katrine Bertelsen, og vi har samarbejdet med Skole OL, Aarhus Kommune samt ca. 70 idrætslærere i Aarhus Kommune om at udvikle materialet som led i et større videreuddannelsesforløb.

Her kan du se en kort film med en præsentation af undervisningsmaterialet: 

https://www.youtube.com/watch?v=G1kglXphmW8&t=283s

Hvor finder du materialet:

Undervisningsmaterialet Idræt og Køn ligger frit tilgængeligt i både digital- og trykklar udgaver på: https://vicekosmos.dk/skole/idraetsundervisningen/undervisningsmaterialer/temabaseret-idraetsundervisning/?fbclid=IwAR0MaNtK6lWCw05Ems26OXXD1RrcMGHxEmQfRjUrjshvcf2AJ7NhpNiFKbY

Hvad indeholder materialet:

Undervisningsmaterialet Idræt og Køn indeholder; en lærervejledning, klasseøvelser, plakater, elev-refleksionskort og elevartikler. Til hver undervisnings- og arbejdsmetode er der små filmklip, hvor man kan se eksempler på, hvordan en idrætslærer og en 6. klasse afprøver og arbejder med Idræt og Køn, som en del af deres idrætsundervisning.