Astra-bloggen

Blog

Længe ventet prøvebekendtgørelse er nu i høring

- godt nyt til de mange naturfagslærere, som er spændte på, hvad den fælles prøve går ud på

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

At en fælles prøve i fysik/kemi, biologi og geografi bliver en realitet, har vi vidst i et halvt års tid nu. Hvad vi ikke har vidst ret meget om, er, hvordan prøven skal forløbe, og hvad eleverne skal prøves i. Nu er udkastet til prøvebekendtgørelsen sendt i høring, og vi kan derfor alle få syn for sagen:

  • Læs selv om den fælles prøve i fysik/kemi, biologi og geografi på side 25-26 af udkastet til prøvebekendtgørelsen
  • Eller dan dig overblik på NTSnet.dk/fællesprøve, hvor vi har oplistet det væsentligste - og i øvrigt samler og til stadighed opdaterer, hvad der kan være relevant at vide i forbindelse med både den fælles prøve og den fællesfaglige undervisning på vej mod den fælles prøve.

Høringsfristen udløber den 30. november, hvorefter indkomne forslag behandles i noget, vi må håbe, bliver en fart. Så kan vi forhåbentlig hurtigt få endelig klarhed over prøvens nærmere omstændigheder via den prøvevejledning, som ventes at følge.

Og hvad gør vi i mellemtiden?

Vi gør klogt i at bane vejen for det tætte fagteamsamarbejde omkring selve prøven og undervisningen frem mod prøven, som bliver nødvendigt. Naturfagslærere kan med fordel gøre deres skoleledelse opmærksomme på den helt unikke situation, udskolingens tre naturfag er i: Biologi, fysik/kemi og geografi har fælles Fælles Mål (alle kompetencemål og rundt regnet 1/5 af målparrene er fælles), læseplanerne byder de tre fag at samarbejde om mindst 6 fællesfaglige fokusområder, og den fælles prøve sætter et fælles punktum.

ALT DET FÆLLES kræver en særlig samarbejdsindsats og derfor særlige samarbejdsvilkår for naturfagslærerne. Sæt dette på dagsordenen - mens vi venter!

Astra-bloggen

Astra er det nationale naturfagscenter i Danmark. Astra udvikler, samler og formidler den viden, du har brug for. Vi arbejder målrettet på at styrke netværk og understøtte relevant videndeling med det mål at skabe rammer for en optimal læring på din skole. Astra står bl.a. bag Science Talenter, Unge Forskere, Naturvidenskabsfestival, Masseeksperiment og er medarrangør af Big Bang - konferencen. Vi blogger bl.a. om talent, undersøgende arbejde, Engineering, den fælles naturfagsprøve, kommunal forankring og STEM.