Blog

Kan jeg være lærer som 72-årig?

Om 35 år kan jeg gå på pension. Så er jeg 72 år. Kan jeg være lærer i den alder? Og under de nuværende forhold? Mit skeptiske jeg finder det usandsynligt, mens mit fornuftige jeg tvinger mig til at fokusere på nuet. Et nu, hvor jeg trods alt stadig er glad for mit job.

Publiceret Senest opdateret

Folkeskolens engelskrådgiver

Hvert fags netværk på folkeskolen.dk har en lærer tilknyttet som faglig rådgiver. Maria Roneklindt er Folkeskolens engelskrådgiver. Hendes opgaver er både at blogge, at deltage i debatten på det faglige netværk, finde nye bloggere og være bindeled til redaktionen om, hvad der rører sig i faget – så du er meget velkommen til at kontakte hende, hvis du har et spørgsmål, har lyst til at blogge eller gerne vil dele gode erfaringer fra din undervisning: roneklindt@gmail.com

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Foto: flickr.com/Peter Lindberg

Det er onsdag ved frokostbordet i personalerummet, og mine øjne fanger min kollega, der er tilbage på job igen efter halvanden uges sygdom.

- ”Godt at have dig tilbage igen”, siger jeg, idet jeg sætter mig ned ved siden af hende. ”Sikke da en omgang”, tilføjer jeg og beder samtidig i mit stille til, at jeg slipper for en influenza af den kaliber.

Min kollega kigger mat på mig.

- ”Tak”, siger hun og fortsætter: ”Men jeg har nu ikke været syg”.

Jeg kigger lidt nervøst ned i bordet og forbander min bramfrie facon. Afventende. Undrende. Efter få sekunder brydes tavsheden: ”Jeg er bare træt af at være lærer”.

Min 61-årige kollega

Min søde kollega er 61 år, tjenestemand og har været lærer i 37 år. Hun har altid elsket sit job, men ikke mere. Hun orker det ikke. Hun er nedslidt, og som hun siger: Bare træt. Ikke af eleverne, faktisk overhovedet ikke. Men af vilkårene i skolen, tempoet og det konstante pres fra oven.

På vej hjem fik samtalen med min kollega mig til at tænke. Og faktisk blive lidt deprimeret. Min kollega blev lærer samme år, som jeg blev født. I 1981. Hun kan i princippet gå på pension om et halvt år, hvis hun vil. Det vil hun som udgangspunkt gerne. Men bider hun tænderne sammen og fortsætter tre og et halvt år endnu, så kan hun få en bonus på 190.000 kr. Det er selvfølgelig også værd at tage med. Men som hun siger: ”Jeg ville hellere have færre timer og mindre pres”.

Kan jeg være lærer som 72-årig?

Og her sidder jeg. 37 år og – heldigvis – stadig glad for at være lærer. Men dog en anelse bekymret. Hvad hvis jeg som 61-årig får det som min kollega? Når jeg er 61, har jeg efter de nye pensionsregler stadig 11 år tilbage på arbejdsmarkedet. Mindst.

Men hvem ved, - måske er jeg som 72-årig stadig i fuld vigør og klarer snildt 26 ugentlige lektioner i den danske folkeskole? Den ene del af mig er skeptisk og finder det usandsynligt. Den anden del af mig trækker på skuldrene og tænker, at det er spild af tid af tid at bekymre sig om nu. Det er trods alt 35 år ude i fremtiden.