Bent Lindhardt

Blog

Juletid er spilletid

Jeg vil med min sidste blog i år gerne byde alle læsere glædelig jul og et godt nytår – og for et øjeblik lægge de fagdidaktiske diskussioner på hylden for at dvæle ved det, som griber os alle i denne tid – at julehygge os. Og hvad er ikke mere nærliggende end at spille sammen med eleverne.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Skulle man være så heldig at være i besiddelse af en af bøgerne ”Nisserne i hverdag og fest” eller ”Nissernes hemmelige bog” vil man være godt hjulpet i denne tid. Det er to dejlige bøger som appellerer til fantasi og moro – og man må også godt fantasere og forestille sig i matematiktimerne. Den gode historie har mange muligheder for at motivere – og som der smukt står i indledningen i den første bog: ” Jeg hører der er folk, som ikke tror på nisser. Man må ynkes, da deres øjne og øre må fejle noget”.  

Bogens nisser bor i Lapland/Finland og omhandler deres liv og levned. Brug det scenario og kæd det sammen med et gammelt spil, som er beskrevet af Linné (ham med blomsterne) tilbage i 1700 tallet i en rejse han gør sig i Lapland. Her støder han på spillet TABLUT – som med lidt omskrivning kan blive til et nissespil. Et spil som appellerer til strategisk tænkning.

Spillepladen er 9 x 9 felter. Der skal bruges tre forskellige slags brikker. En nissekonge (K), 8 nisser (N) og 16 trolde (T). De skal placeres på spillepladen som du kan se ovenfor.

Man vælger troldeside eller nisseside. Nisserne skal få nissekongen ud til kanten. Troldene skal forsøge at fange nissekongen inden.

Alle brikker flyttes som tårnene i skak.

Man kan slå en trold hjem, hvis to nisser kommer til at stå på begge sider af trolden. Det samme gør sig gældende, hvis to trolde står ved siden af en nisse. I så fald fjernes brikken fra spillepladen. Man kan kun stå ved siden af lodret og vandret – ikke diagonalt. Man kan godt selv uden at blive taget flytte ind mellem to fjendtlige brikker. Nissekongen kan ikke være med til at fange trolde.

I midterfeltet (tronen) må der kun stå en brik – nissekongen. Man må dog godt passere feltet.

Bent Lindhardt

Lektor på University college Sjælland Formand for DanSMa - dansk specialmatematik. Forfatter og redaktør på mange lærebøger i matematik for folkeskolen Koordinator i Kompetencecenteret for matematikdidaktik for UC Lektor i matematik ved læreruddannelsen i Roskilde/Holbæk

Nissekongens kan fanges på forskellige måder.

  1. Ved at han angribes fra alle fire sider.
  2. Ved at han har modstandere på tre sider og tronen(midten) på den fjerde side.

Fanges nissekongen har troldene vundet.

Hvis nissekongen ikke kan fanges, men i stedet for når kanten, har nisserne vundet. I trækket inden nissekongen når kanten, siger man ”raichi” – lige som ”skakmat” i skak.

Og hvis denne historieindpakning ikke appellerer til dig, kan du blot omforme det til sorte og hvide brikker som i skak. Der er også mulighed for at anvende Ipaden til at finde en app, som endda er gratis tilgængelig – se efter Tablut Free. Søger man på nettet vil man også finde variationer af Tablut.

God fornøjelse – vi tales ved i det nye år.