Lisbeth Reinholdt

Blog

Omvendt julekalender - billedkunst for den gode sag

Kan man erstatte nissevenner, pakkekalendre og fremstilling af julegaver til far og mor med indsamling til og fokus på børn, der har rigtig svært, og stadig bevare julehyggen og begejstringen hos eleverne i indskolingen i december?

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Alle lærerne i indskolingsteamet valgte i efteråret, at vi i de 9 klasser skulle deltage i Omvendt julekalender i december i år. Sos -børnebyerne laver hvert år omvendt julekalender, som man kan melde sig til som skole eller klasse. I år går indsamlingen til udsatte børn på Zanzibar.

Vi valgte at gå all-in på det omvendte og holde fokus på at give - ikke få, hvilket betød, at de  sædvanlige aktiviteter i de enkelte klasser med nissevenner eller pakkekalendre var aflyst. Os lærere var meget spændte på modtagelsen, men med få undtagelser tog børnene virkelig opgaven til sig og på sig!

Der var planlagt to dele i indsamlingen. Den ene var en indsamlingsbøtte i hver klasse, hvor børnene kunne give et bidrag, som de lystede. I min 3. klasse har de tjent penge ved at smøre madpakker hjemme, gå ud med skraldet, samle flasker og en enkelt gav den femmer, han fik i sin julesok.

Lisbeth Reinholdt

Jeg er dedikeret billedkunstlærer med "sidefag" i dansk og håndværk og design. Jeg er vild med at udforske de digitale muligheder for at vidensdele om billedkunst, og jeg kan simpelthen ikke holde mig i skindet, når det gælder muligheder for at dele mine egne oplevelser og forløb.

Den anden del var en stor fælles julebasar med bidrag fra alle indskolingsklasserne, som vi holdt i morges i det første modul. Alle forældre, bedster og søskende var inviteret, og der var sort af mennesker!

En klasse holdt loppemarked, en lavede julestykke, en anden læste højt af deres egne bøger, der blev solgt masser af kager og vores årgang (3. klasse) havde været vildt flittige den sidste måned og fremstillet en masse flotte ting, de kunne sælge. De stod selv for alt salg i deres boder samt opsøgende salg, og det var en fornøjelse at se på.

De gik med liv og sjæl op i at få solgt så meget som muligt, og til evalueringen senere på dagen var der en dreng i min klasse, der sagde, at det jo var win-win, for dem der købte tingene fik glæde af dem hjemme, og de børn, pengene går til, får et bedre liv. Dertil var der en anden dreng, der tilføjede at han blev gladere af at give end at få, så det var win-win-win. Alle børnene i min klasse ville frygtelig gerne gøre det igen og håbede på chancen for det til næste år.

Så ja, man kan godt erstatte den sædvanlige decemberhygge med noget mere alvorligt og stadig have engagerede, motiverede elever - måske endda motiverede i endnu højere grad.

Det er den slags, der gør det værd for mig at være lærer. :-)