Folkeskolens naturfagsrådgiver

Blog

Kære nye kollega

Velkommen til folkeskolen og din nye hverdag. Måske er du helt nyuddannet eller måske har du skiftet skole. Hverdagen er begyndt, og vi er snart tre uge inde i skoleåret.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Hvert år ved skolestart tænker jeg over min egen opstart for en del år siden. Meget er forandret i folkeskolen siden, og hverdagen i dag er merkant anderledes. Noget bedre andet værre. 

Hverdagen er for de fleste præget af travlhed i form af mange undervisningstimer, møder, forældresamarbejde og et overvældende udbud af projekter, nye tiltag og smarte påfund fra højre og venstre. Arbejdsro stå højt på min ønskeliste. Dermed ikke sagt, at vi skal holde op med at udvikle, men vi har brug for stabilitet og tid til, at gøre det vi er uddannet til – nemlig at undervise. Det kræver ordentlig forberedelse at levere kvalificeret undervisning. 

Folkeskolens naturfagsrådgiver

Hvert fags netværk på folkeskolen.dk har en lærer tilknyttet som faglig rådgiver. Mette Mellerup er Folkeskolens naturfagsrådgiver. Hendes opgaver er både at blogge, at deltage i debatten på det faglige netværk, finde nye bloggere og være bindeled til redaktionen om, hvad der rører sig i faget – så du er meget velkommen til at kontakte hende, hvis du har et spørgsmål, har lyst til at blogge eller gerne vil dele gode erfaringer fra din undervisning: mettemellerup74@gmail.com

Hvis du står i situationer, hvor du tænker at din forberedelse kunne have været bedre – så slå koldt vand i blodet. Det er efterhånden et grundvilkår for de fleste af os. Og ja gamle garvet rotter, inkl. mig selv går også ind til timer uden at være forberedt. Vores force er bare erfaringen, men fat mod en dag har du også rygsækken fyldt op med erfaring. I perioder af skoleåret er undervisningserfaring mit overlevelseskit nummer et. 

Efter de første tre uger så er der ved at være styr på kaffemaskinen, ringetider, placering af klasser, navne på kollegaer, kopimaskinen, eget skema, navne på eleverne og årsplanerne er klar. 

Så langt så godt. 

Næste opgave kan være at få adgang til det mærkelige indspiste sprog som høres i skolen. Specielt er der nogle, som er vilde med forkortelser, jeg nævner lige i flæng PLF, PLC, UVM, PPR, DLF, AKT, UPV, TR, AMR, APV, SSP, SPU, MUS, CFU, UUV og MED-udvalg. Og nej du skal ikke have styr på alle disse begreber og instanser. Det kan tidsnok komme.

Forældremøder, skole-hjem samtaler, fælles mål, læseplaner, årgangsmøder, teammøder, fasemøder, afdelingsmøder, dobbeltlæretimer, test og prøver, timeløsefag, Corona retningslinjer, Google Meet, Skype, elevplaner, fagportaler, Min Uddannelse, Meebook, Aula, Drev, gangvagter, underretninger, saftynet og meget mere. Det er en del af hverdagen, men husk nu, at du ikke skal have styr på alt. Spørg din kollega - for vi har alle været nyuddannet engang. 

 Velkommen til en ny hverdag som total klicheagtig forventer, at du er omstillingsparat og iført din JA-hat.  Er der dage, hvor du ikke kan finde din JA-hat, så gå på arbejde uden. Måske du er heldig, ligesom mig, at have gode kollegaer – som altid hjælper med at lede.

Husk, at vi gør sammen en forskel hver dag – for børn og unges fremtid.

Med ønsket om et godt skoleår / Mette

Powered by Labrador CMS