Folkeskolens idrætsrådgiver

Blog

Elever til elever: ”Gå glad i bad”

Badeproblematikken blusser op igen – eller også har den aldrig helt aftaget. Undersøgelser viser stadigvæk, at rigtig mange unge mennesker, især pigerne, ikke ønsker at bade efter idræt. Nu har pigerne på Grenaa gymnasium forsøgt at tage sagen i egen hånd.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Foto: Shannon Kringen/Flickr.com

Den største årsag til, at pigerne ikke har lyst til at bade sammen med andre handler om, at de ikke har lyst til, at andre skal se dem nøgne.

Kroppen er et privat anliggende, og derfor har pigerne ikke lyst til at ’dele’ den med andre.

Folkeskolens idrætsrådgiver

Hvert fags netværk på folkeskolen.dk har en lærer tilknyttet som faglig rådgiver. Trine Hemmer-Hansen er Folkeskolens idrætsrådgiver. Hendes opgaver er både at blogge, at deltage i debatten på det faglige netværk, finde nye bloggere og være bindeled til redaktionen om, hvad der rører sig i faget – så du er meget velkommen til at kontakte hende, hvis du har et spørgsmål, har lyst til at blogge eller gerne vil dele gode erfaringer fra din undervisning: trinehemmer@hotmail.com

Få eleverne på banen

I stedet for at det er lærerne, som tager problematikken op, har en flok piger valgt selv at tage kampen op med det kropsidylliserede glansbillede, som florerer i teenagepigernes hoveder. Et par piger tager tabuemnet op på en fælles samling, og opfordrer pigerne til at tage veninden under armen og på den måde få flere i bad.

At initiativet kommer fra eleverne selv gør, at der bliver taget et forstærket ejerskab på den hygiejniske udfordring. Initiativet opnår en helt anden legitimitet i elevernes øjne, når det er fra egne rækker tiltaget kommer, og det er stærkt.

Frygten for andres vurderinger

At disse piger vælger at træde frem og give kropsforskrækkelsen et cirkelspark er befriende. Vi er generelt som kultur på vej mod en kropsforskrækkethed, der står rigtig fint mål med nervøsiteten hos unge i dag. De fleste kan godt leve med at se på andre, men de vil ikke selv beskues. Frygten for vurderingens magt ligger lige under overfladen i de fleste omklædningsrum, men den forsøges nu nedbrudt af en flok determinerede piger.

Deres mission går ud på langsomt at trænge ind i grupperinger, og som spioner i natten langsomt omvende individer…

…for spioner dør ikke ved daggry – de går i bad efter idræt!

Læs mere her:

https://www.tv2ostjylland.dk/artikel/piger-toer-ikke-gaa-i-bad-efter-idraet-vil-ikke-sammenligne-kroppe