Folkeskolens idrætsrådgiver

Blog

Fit in?

I 2018 lancerede Dansk Fitness og Helse Organisation et gratis undervisningsforløb, hvor formålet var at skabe rum til at diskutere kropsidealer og det pres, mange unge oplever i deres hverdag.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Foto: Privat

Forløbet Fit in? bliver introduceret med følgende beskrivelse:

”Fitness-bølgen har for alvor ramt de unge i Danmark. De går i træningscenter, følger fitnessguruer på Instagram og snakker om ’body goals’. I slipstrømmen af bølgen følger nogle kropsidealer, som de unge ikke kan leve op til.”

Folkeskolens idrætsrådgiver

Hvert fags netværk på folkeskolen.dk har en lærer tilknyttet som faglig rådgiver. Trine Hemmer-Hansen er Folkeskolens idrætsrådgiver. Hendes opgaver er både at blogge, at deltage i debatten på det faglige netværk, finde nye bloggere og være bindeled til redaktionen om, hvad der rører sig i faget – så du er meget velkommen til at kontakte hende, hvis du har et spørgsmål, har lyst til at blogge eller gerne vil dele gode erfaringer fra din undervisning: trinehemmer@hotmail.com

Som skole har vi også et ansvar for at drøfte sundhedskultur med vores elever. Vi lever i en tid, hvor kroppen er i fokus på så mange platforme, at unge mennesker ikke kan undgå at møde nærmest urealistiske kropslige forlæg.

At livet ikke er en lang diet, trænings-session eller udrensning er vigtig læring. Vores unge skal også erfare, at livet er godt, og at de kan blive bekræftet gennem andet end kroppen og den multimodale fremtræden.

Målene for livet handler ikke kun om centimeterne ”rundt om livet”.

Et aktivt liv omhandler også glæde ved aktivitet og det fællesskab, der ofte følger med. Fokus skal kunne vendes indad, hvis en oprigtig følelse af tilstrækkelighed skal opnås, og her er vi som skole med til at danne eleverne væk fra likes og jagten på umulige idealer.

En vedvarende italesættelse af et bredt og naturligt sundhedsideal er vores forpligtelse, og i vores samtaler med eleverne er det vigtigt, at vi sætter spot på vægtningen af ”jeg” og ”vi”.

Materialet omfatter følgende ting:

Målgruppen:

Fit In? henvender sig til elever i 7.-9. klasse og er tilpasset målene for disse klassetrin.

Varighed:

Undervisningsforløbet er inddelt i seks forskellige temaer.

  • Tema 1: Kredser dine tanker om krop?
  • Tema 2: Er du stærk?
  • Tema 3: Hvad er din kropsholdning?
  • Tema 4: Hvad er dine mavefornemmelser?
  • Tema 5: Er du kropspositiv?
  • Tema 6: Hvad er fit for dig?

Materialet består af en lærervejledning, elevmateriale samt en masse træningskort.

Undervisningsmaterialet til eleverne indeholder blandt andet forskellige øvelser hvor kroppen er i centrum, facts om kroppen, diskussionsspørgsmål samt egne holdningsspørgsmål.

Der er desuden gode illustrationer/billeder, så øvelserne er lige til at gå til for eleverne.

Materialet kan både bruges direkte til idrætsundervisningen, men vil sagtens også kunne bruges til studieuger med fokus på kropsidealer.

Her kan du printe materialet gratis:

https://fitin.dfho.dk/