Blog

Et barns cpr skal være rent

Jeg har indtil videre seks gange holdt min søn hjemme fra disse tests. Hans cpr-nummer er fortsat rent som det bør være hos et barn på ni år.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Undervisningsminister Merete Riisager stopper de nationale trivselsmålinger, fordi den indsamlede viden er kædet sammen med barnets cpr nummer. Sagen er blevet stor, fordi der i målingen stilles personlige spørgsmål - og her lytter man til forældrene med sætningen “Forældrene har krav på at vide, hvem der har adgang til oplysninger om deres børn, og hvad de anvendes til”. 

Jeg har for et år siden sagt præcist det samme om de nationale tests. Her svarer man, at jeg ikke har den ret! Min påstand er netop, blandt mange andre om de usande resultater i nationale tests, at det kan bruges mod barnet eller mod befolkningsgrupper.

Politiken havde for et halvt år siden en historie, hvor de på baggrund af netop resultaterne fra disse tests kunne afsløre, at børn af kontanthjælpsmodtagere stod dårligere i testen. Når vi ved - og det gør vi - at disse tests er ligeså tilfældige som lottotal, er det et misbrug af indsamlet data på samme vis, som det der nu er stoppet. 

Jeppe Søe

Jeppe Søe er journalist og foredragsholder, blandt andet om skole, samfund, politik og medier. Derudover medierådgiver og debattør. Blev i skolekredse kendt for at holde sin søn hjemme fra de nationale tests - men har i 25 år beskæftiget sig med dansk skolekultur. Søe er højskolemand og friskolemand - med børn i folkeskolen - og kalder sig selv “professionel ordkløver” og vil her på folkeskolen komme med tankevækkende søeforklaringer. Læs mere på www.jeppe.dk

Jeg har indtil videre seks gange holdt min søn hjemme fra disse tests. Hans cpr-nummer er fortsat rent som det bør være hos et barn på ni år.

Jeg ser frem til at ministeren også lukker andre tests der kræver unilogin eller cpr. Så er vi da et stykke af vejen mod en total lukning af de tests der ikke skal skabe en bedre skole eller en bedre læring - men kun er skabt til at give politikerne Excel-ark de kan bruge i debatten om folkeskolen. Den slags skal mit barn fortsat ikke misbruges til - og som forælder mener jeg fortsat det er min ret at bestemme, om mit barn må deltage i forskning. Skal mit barn testes, skal det ske af en lærer, der kan benytte resultaterne til at forbedre hans læring. Det sker hver eneste dag, menneske til menneske. Men når han sættes foran computeren for at svare på, hvad inflammatorisk betyder, bliver han ikke en bedre elev. Og læreren ikke en bedre lærer.

Men lad os endelig starte med at stoppe, fordi det er ulovlig data. Det gør mig ikke meget at se bort fra alle andre argumenter, hvis et enkelt viser sig at være nok. 

Powered by Labrador CMS