Folkeskolens danskrådgiver

Blog

Det første indtryk sætter spor

Indenfor den næste måneds tid inviteres forældrene rundt om i landet til klassens første forældremøde. Dette er for mange forældre det første møde med nye lærere i klassen. Hvilke ting er vigtige at holde for øje, når man som ny eller erfaren lærer møder forældre for første gang?

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Foto: Pixabay/google.com

I sidste uge havde vi på vores skole besøg af HR- og kommunikationschef ved Aarhus kommune Henrik Vinther Olesen. En af hans vigtigste pointer fra dagens oplæg var, at vi som lærere skulle gøre os selv den tjeneste at være skarpe og forberedte i vores første møde med en ny klasses forældre.

Folkeskolens danskrådgiver

Hvert fags netværk på folkeskolen.dk har en lærer tilknyttet som faglig rådgiver. Trine Hemmer-Hansen er Folkeskolens danskrådgiver. Hendes opgaver er både at blogge, at deltage i debatten på det faglige netværk, finde nye bloggere og være bindeled til redaktionen om, hvad der rører sig i faget – så du er meget velkommen til at kontakte hende, hvis du har et spørgsmål, har lyst til at blogge eller gerne vil dele gode erfaringer fra din undervisning: trinehemmer@hotmail.com

Det første indtryk sætter sig spor! Så hvilket vil du som lærer efterlade dig, når mødet slutter?

Først og fremmest er det vigtigt, at være godt forberedt. Det behøver ikke at resultere i et halvanden time langt manuskript med enetale. Vælg nogle faglige og sociale pointer ud, som du vil fokusere på i år. Tag også de praktiske ting med i købet, men ikke for mange. Husk at flere af disse ting kan kommunikeres ud skriftligt. Du bør ikke overdænge dine nye forældre med information første aften, men du skal heller ikke møde tomhændet op.

Mødets gang

Rammen er også vigtig. Den hører under praktiske informationer. Nogle gange kan ændringer i skemaet forekomme helt op til skolestart, og det er vigtigt, at forældrene kan blive præsenteret for den eksakte ramme, deres børn skal fungere i. Altså hvilke lærere er på klassen, hvordan ser skemaet ud osv.

Under det faglige bør du undgå klassikeren, hvor du gennemgår din årsplan. For mens dit engagement stiger oppe ved projektoren, jo tungere bliver forældrenes øjenlåg. Udvælg dig et par fokuspunkter ud fra det mundtlige og det skriftlige arbejde på klassen, og lad det udfolde sig henover den årsplan, som forældrene selv kan læse på MinUddannelse (eks: jeg vil fokusere meget på grammatik i år, jeg vil fokusere på at få skrivelysten frem hos eleverne, vi vil arbejde frem mod bedre genrebevidsthed i det mundtlige, osv.)

Omkring det sociale bør du udvælge et par punkter, hvor du som lærer vil have dit fokus. Vær konkret omkring, hvad du har tænkt dig at gøre. Alle falder fra, hvis du stiger op i skyen og udbreder dig om vigtigheden af børns læreprocesser i det sociale felt. Forsøg i stedet at være konkret, og fortæl, hvad du vil sætte i værk af tiltag for at klassen skal trives socialt.

Trygge forældre

Vigtigst af alt er, at du er tjekket og troværdig på denne aften. Du vil altid kunne blive fanget i et spørgsmål du ikke kan svare på. Bevar roen og fortæl, at det vil du vende tilbage til en anden gang eller undersøge nærmere. Så længe du har styr på de vigtigste ting, så vil forældrene føle sig trygge ved at overbringe dig deres kæreste eje – deres barn.

Er du tilpas forberedt denne dag/aften, så vil du klare det fint, og det indtryk, du efterlader hos forældrene, vil hjælpe dig i dit kommende samarbejde. Det er klart at foretrække at arbejde med forældre med sænkede skuldre fremfor hævede.