Blog

Gratis kort og julegodt

Julen kan for mange elever være svær at forstå rent sprogligt. Kendte ord bruges på nye måder, og mange udtryk kræver en kæmpe forforståelse. Her er derfor lidt gratis julematerialegodter til jer.

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Den danske jul indeholder udover gamle traditioner mange svære ord og udtryk, som man næsten kun støder på den ene gang om året. Det kan godt skabe en del forvirring, når modersmålet ikke er dansk.

Frivillig pakkekalender

For to år siden, da jeg underviste 2 skønne unge mænd fra Eritrea op til deres første jul her i landet, besluttede jeg mig for at lave en pakkekalender. Ikke med slik og chokolade, da de fastede i den periode, men med noget lige så lækkert, der endda kunne nydes i længere tid.

DSA - Dansk Som meget Andet end sprog

Siden min tid som lærerstuderende på det allerførste hold med linjefaget Dansk som Andetsprog har jeg været optaget af dette finurlige fag. Ud fra egne erfaringer som tosprogslærer, koordinator og konsulent, kursusholder, materialeudvikler og underviser af flygtninge vil jeg dele mine tanker, oplevelser og ikke mindst undren med dig. For DSA er i den grad så meget andet og mere end bare sprog.

#Fil 2

Dagens sætning

Hver dag åbnede Abel og Gheb en ny sætning fyldt med svære og fremmede ord. Dem tyggede vi så godt og grundigt på sammen, så vi kunne træne udtale, udvide ordforrådet, drøfte grammatik, og snakke om sjove traditioner, som de så gerne ville blive klogere på.

#Fil 3

Fra alle os til alle jer

De 25 sætninger – ja, der var lige en ekstra plads i skabelonen – kan du finde her, hvis du også kunne have lyst til at gøre noget lignende.

Du kan f.eks.:

- tage udgangspunkt i en enkelt sætning eller to hver dag, så I virkelig kan fordybe jer

- printe sætningerne i mange eksemplarer, så eleverne kan skrive noter på dem

- klippe sætningerne op i enkeltord, så de kan trænes hver for sig, men også sættes sammen igen

- bruge sætningerne som udgangspunkt for billedsøgning på Google

- lave gæt & grimasser, når flere af (eller efterhånden som alle) sætningerne er forstået

Rigtig god fornøjelse!