Pædagogik på kanten

Blog

Folkeskolen blev hans redning

Kendt dansk-amerikaner fra samfundets bund blev gang på gang reddet af de basale gode kundskaber og færdigheder, han havde fået med sig fra den danske folkeskole

Publiceret Senest opdateret

Pædagogik på Kanten

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

I 1851 blev der i en fattig fynsk arbejderfamilie født en dreng ved navn Chris(tian) Madsen. Hans liv blev langt, dramatisk og præget af store op- og nedture, men han klarede sig altid igennem pga de gode basale skolekundskaber, han havde med sig fra den danske folkeskole. Han gik i den lokale "stråtækte" og var en lærenem dreng, der fik gode udtalelser. Det fik ham videre til en landbrugsskole og et drømmejob på Erimitageslottet. Men i vinteren 1868 blev han syg og indlagt på hospitalet. Dengang var der ikke noget med sygedagpenge, gratis sundhedsvæsen og lejelov, så ikke alene blev han fyret fra sit gode job og smidt ud af sin lille lejlighed, han fik også en kæmpemæssig regning fra sygehuset. Så stod han der på gaden i København, fyret, hjemløs og med en kæmpe gæld. Han tog et af datidens "kviklån" på et  lånekontor med en rente på 70%, men kunne stadig ikke betale hele sin gæld. Det førte ham ud i kriminalitet og han endte  i Vridsløselille. Her mødte Chris imidlertid de fængslede leder af socialdemokratiet, der dengang var forbudt, bl.a. Louis Pio. Chris Madsen sugede til sig og blev selv socialist. Efter fængslet udvandredre han ligesom Louis Pio til USA, hvor han meldte sig til militæret og kom med i indianerkrigene ude mod vest. Han havde dog forståelse for indianernes sag og blev venner med mange af dem. I militæret blev han pga sine gode skolekundskaber hurtigt forfremmet og kom så langt, som man kan uden officersuddannelse. Han blev gift og fik børn derovre. Senere blev han US Marshal, et fornemt job for en landarbejdersøn, og var med til at indfange Dalton- og Doolin banderne. Chris var aktiv til det sidste og døde som 92 årig af en faldulykke i 1944. Læs evt mere om ham i min bog "Et liv på kanten. En biografisk fortælling om Chris Madsens utrolige liv", der udkom sidste år.