Blog

Jo mere vi er sammen!

Lærer, studerende og lærer på læreruddannelse og universitet i læringsfælleskab til World Association of Lesson and Learning Study konference

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Der behøver ikke være modsætninger mellem hvad der arbejdes med i læreruddannelse, i lærerens efteruddannelse eller vedvarende professionelle udvikling!  Ved årets WALS2019 konference deltog et team fra Hummeltofteskolen, Københavns Professionshøjskole og Københavns Universitet med et fælles symposium. 

Gennem mere end 5 år har der været arbejdet med lektionsstudier på skole og læreruddannelse, og i år har vi taget endnu et skridt sammen: Præsentere (dele af) vores arbejde på en international konference, der netop er et mødested for "praktikere og forskere".

Praktikere og forskere er et lidt underligt udtryk i denne sammenhæng, for i lektionsstudier er vi alle interesserede udforskere af elevers læring...

De store linjer

Jeg er optaget af indholdet og fagdidaktikken i skolens og læreruddannelsens undervisning. Arbejder på tværs af matematiske og naturvidenskabelige fag. Bloggen beretter om, diskuterer og problematiserer, forhold i skolen og i læreruddannelsen, og særlig forbindelser herimellem. Forsknings- og udviklingsprojekter i samarbejde mellem skolen, læreruddannelsen og universiteterne vil være i indholdet. Og indholdet vil ofte være knyttet til matematikken og naturvidenskaben. Perspektivet er en større sammenhængsforståelse af udviklingsmekanismerne i uddannelsessystemet; i en tid hvor ”eksterne” aktører er stigende optaget af at ”blande sig”. Som forsker i fagdidaktik er jeg en del af det såkaldte ”fedtlag”, der ligger udenom skolens virke. Det kan være tungt at gå rundt med; men er rart at have, når det er svære tider.

Vi er sammen om det, med hver vores institutionelle perspektiv til at berige vores diskussioner.

Og i år diskuterede vi det provokerende spørgsmål om "Er lektionstudier kun for Eliten?" - er der noget særligt over den viden om undervisning og læring der frembringes i forbindlese med lektionsstudier? Er der noget særligt over de lærere, studerende, skoler, ledere osv. der vælger at beskæftige sig med lektionsstudier  - og gøre det til en vedvarende praksis i deres virke?   

Diskussionen satte gang i tanker hos de internationale tilhørere!

Der er et stort potentiale i at være sammen på tværs af de institutionelle skel i vores uddannelsessystem!   Lad os gøre mere af det!

Teamet:

Dela, R.S., Schultz Yde Eriksen, C., Harreskov Christensen, J., Rasmussen, K. & Hellsten Østergaard, C. (2019). Lesson Study for the Elite? a symposium at the World Association of Lesson Study (WALS), in Amsterdam, September 2019.