Blog

Åben lektion med japansk lærer

I Japan har man en lang tradition for at lægge de didaktiske udviklingsarbejde i de rette hænder: Lærernes.

Offentliggjort Sidst opdateret

Jacob Bahn

Tilføj beskrivelse

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Den 12. oktober får vi for tredje år i træk besøg fra Japan, hvor udvikling af lærernes undervisningskompetencer tager afsæt i lærerne. Populært sagt udvilkes underviseren gennem at denne udvikler undervisningen. Herhjemme er den typiske model, at prøve at udvikle undervisningen gennem at udvikle underviseren, fx via kurser løsrevet fra læreres konkrete praksissituation.

En af de mest interessante effekter af japanernes tilgang er et meget detaljeret fokus på didaktik, altå viden om sammenhængen mellem undervisning og læring af specifik faglig viden.

I en åben lektion, vil læreren Sasaki illustrere for os, hvordan han tænker og udfolder undervisning på baggrund af års løbende studier af, hvordan børn lærer. Efterfølgende får vi lejlighed til at diskutere vores observationer, og dermed få yderligere indsigt i, hvordan han tænker, ligesom han får lejlighed til at høre og diskutere vores input.

Det primære formål er således ikke, at se en 'superlektion' - selv om den garanteret bliver spændende - men at kunne diskutere de kobkrete didaktiske ideer, lektionen bygger på, og hvad lektionnen gav eller ikke gav eleverne af muligheder for ar handle og ræsonnere sig frem til ny viden og nyttige erfaringer.

Den konkrete lektion er i natur og teknologi, men lærere, læreruddannere og andre med andre faglige interesser kan helt sikkert få udbytte af at deltage.

Arrangementet bygger på et samarbejde mellem skoler i Lyngby-Taarbæk Kommune, Professionshøjskolen UCC, Institut for Naturfagenes Didaktik (KU) og Lungby-Taarbæk Kommunes Center for Uddannelse og Pædagogik, der sammen med Hummeltofteskolen er værter.

Det er gratis at deltage, og tilmelding kan ske via nedenstående link, hvor der også findes en beskrivelse og invitation.

http://www.ind.ku.dk/lektionsstudier/