Blog

Hvordan bliver mit barn bedre til at tale engelsk?

Man lærer at tale engelsk ved at gøre det. Og det er der mange forældre, der synes, er lidt besværligt. For det ville da være nemmere at få engelsklæreren til at lave et kompendium med opgaver. Eller at klikke ind på en hjemmeside, der skal arbejdes på i 30 min. hver søndag. Men det aktive ordforråd trænes altså kun ved at bruge det.

Publiceret Senest opdateret

Folkeskolens engelskrådgiver

Hvert fags netværk på folkeskolen.dk har en lærer tilknyttet som faglig rådgiver. Maria Roneklindt er Folkeskolens engelskrådgiver. Hendes opgaver er både at blogge, at deltage i debatten på det faglige netværk, finde nye bloggere og være bindeled til redaktionen om, hvad der rører sig i faget – så du er meget velkommen til at kontakte hende, hvis du har et spørgsmål, har lyst til at blogge eller gerne vil dele gode erfaringer fra din undervisning: roneklindt@gmail.com

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Ikke sjældent får jeg spørgsmålet om, hvordan forældrene kan hjælpe deres barn med at blive bedre til engelsk. Det er selvfølgelig dejligt med engagerede forældre, der tager deres børns læring seriøst, og som gerne vil hjælpe, hvor de kan. Som lærer kan jeg kun bifalde sådanne spørgsmål. Men hvad svarer man egentlig en forælder, der sidder klar med blokken foran sig – klar til at skrive de hjemmesider og bøger ned, som hun regner med, at man vil nævne som svar?

Der er masser af hjemmesider, hvor man kan træne engelsk – både ordforråd, grammatik, læsning og lytning. Og er man mere til de gode gammeldags bøger, kan jeg nævne de første ti romaner i forskellige sværhedsgrader, som mine engelskelever kan kaste sig over hjemme. Og det gør jeg selvfølgelig også. Men samtidig ved jeg jo også godt, at man ikke – nødvendigvis – bliver bedre til at tale engelsk ved at læse romaner og træne grammatik på nettet.

Og når man så sidder dér til en skole-/hjemsamtale med den meget engagerede forælder, der rigtig gerne vil hjælpe sit barn med at dygtiggøre sig i engelskfaget, så ser hun altså en anelse frustreret ud, når man svarer:

”Dit barn bliver bedre til engelsk ved at tale det.”

Der findes ikke et quickfix til at lære at tale engelsk. Der findes ikke en hjemmeside eller en bog, hvor du kan træne dit aktive ordforråd. Bevares, alt tæller, og man hører ikke mig sige til en forælder, at det ikke nytter at træne grammatik eller læse engelsk. Giv den endelig gas. Men jeg vil meget hellere have, at barnet taler engelsk. Og så er det altså fint med mig, hvis det foregår via headset med andre Counterstrike-spillere over nettet.