Janne Skovbjerg

Blog

Højtlæsning i udskolingen

Skal vi læse for de store? Og hvis ja, hvad i alverden skal vi så læse?

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Det kan være svært at finde den helt rigtige fortælling til udskolingen. Det kan også være svært at finde tiden til at læse op. 

På min skole kommer udskolingen kun på biblioteket hver 14. dag i en halv time. Derfor plejer jeg at prioritere benhårdt. Enten skal præsenteres for litteratur, eller også skal de have noget søgevejledning og lignende til projekter.

Oplæsning

Janne Skovbjerg

Janne Skovbjerg er ledende skolebibliotekar/læringsvejleder på Brårup Skole.

Jeg plejer at læse op en gang om året - det er til jul. Her har jeg et par fortællinger at vælge imellem, som jeg synes er must haves i ethvert menneskes litteraturliv. 

Udfordring

Udfordringen ved oplæsningen til de store er, at det er svært at finde historier i den rette længde, der kan fange dem. Der skal jo også være tid til at finde bøger til hjemlån.

Gys, gru og halloween

Der findes efterhånden mange gode gysernoveller, man kan læse op til halloween, men de fleste er til mellemtrinnet. 

Så faldt jeg over Kenneth Bøgh Andersen og Benni Bødkers gendigtning Grimm. Her finder vi de klassiske eventyr fra Brdr Grimm i en rå og gysende udgave. De er bestemt ikke for børn!

7. klasse

7. årgang er i gang med at analysere eventyr. De har arbejdet med Rødhætte. I dag læste jeg så Bødkers udgave op for dem på biblioteket. De var fuldstændig opslugte - og flere måtte lige synke en ekstra gang undervejs. Især da ulvens fortærring af bedstemor blev beskrevet.....

Læs op

Det er fedt at høre en god historie, hvad end den er fortalt eller læst op. Jeg vil opfordre jer til at skrive nogle gode oplæsningsfortællinger til udskolingen i kommentarfeltet, så vi sammen kan opbygge en god base.