Blog

Det levende kursus

Gode grunde til, at det giver mere at møde underviseren og deltage i kurser – live!

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Coronapandemien har givet plads til mange nye ord og udtryk – og selv om ”webinar” ikke ligefrem var et nyt ord der i foråret 2020, så røg det højt op på listen over anvendte udtryk i undervisningssektoren. Der blev iværksat og afholdt webinarer om stort set alt. Og indrømmet – der kan informeres og orienteres om faglige områder via skærm. Og indrømmet – det er muligt at spørge, diskutere og tage breakouts til gruppesamtaler osv. undervejs. Men … der mangler noget.

Der mangler umiddelbarhed og liv.  

Der mangler umiddelbar dialog, umiddelbar undren, umiddelbar deling af usikkerheder og ideer og umiddelbar smalltalk om undervisningssituation, elever, materialer og erfaringer - for bare at nævne nogle af manglerne.

August og september har for mig budt på rigtigt gode kursusdage med dansklærere. Heldigvis er langt de fleste planlagte kurser blevet gennemført i coronaforsvarligt regi med fuld opbakning fra både kursussted, skoler og kursister. Vi har arbejdet med kerneområder i danskfaget, med fagets prøver, med særlige nedslag i fagets tekstkategorier, med skrivesituationer og meget, meget andet. Og det har været så godt at kunne formidle, drøfte, spørge, dele, undersøge, vende, præcisere, diskutere og evaluere stoffet – sammen – og i det samme rum.

Plads til det både det planlagte og det umiddelbare. Plads til lige at få afklaret en usikkerhed eller en tvist eller få vendt en spirende ide. Plads til at bladre i nye materialer og dele løse ideer og erfaringer.

Mest af alt plads til dialogen mellem fagfæller. En dialog, der ofte udvider sig til flere og giver anledning til at tjekke muligheder og dele.

Der er helt sikkert både penge og transporttid at spare ved at omlægge det levende kursus til webinarer eller lignende løsninger på diverse digitale mødeplatforme, og for nogle helt konkrete emner har det også gang på jorden. Men jeg vil slå et stort slag for en både-og-løsning. Det er trættende – og i længden kedeligt at få informationer fra en skærm, og man falder måske nemt fra i kortere eller længere perioder.  Det liv og den interaktivitet mellem kursusdeltagerne, som opnås på et fysisk kursus, giver så meget mere.

Så kære kursustilrettelæggere. Lad ikke synergien og umiddelbarheden – og dermed den øgede faglighed gå tabt!

Birgittes danskblog

Dansklærer, danskkonsulent og dansknørd. Forfatter, kursusinstruktør og beskikket censor. Blogger om dansklærerens opgaver og udfordringer og om de afsluttende prøver i dansk.