Folkeskolens naturfagsrådgiver

Blog

Der er en første gang for alt …

I uge 39 er der naturvidenskabsfestival, hvor cirka en tredjedel af landets grundskoler og mere end halvdelen af de gymnasiale ungdomsuddannelser deltager. Hvad kan sådan en festival bidrage med på skolerne?

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

 

En opringning

Folkeskolens naturfagsrådgiver

Hvert fags netværk på folkeskolen.dk har en lærer tilknyttet som faglig rådgiver. Mette Mellerup er Folkeskolens naturfagsrådgiver. Hendes opgaver er både at blogge, at deltage i debatten på det faglige netværk, finde nye bloggere og være bindeled til redaktionen om, hvad der rører sig i faget – så du er meget velkommen til at kontakte hende, hvis du har et spørgsmål, har lyst til at blogge eller gerne vil dele gode erfaringer fra din undervisning: mettemellerup74@gmail.com

I foråret blev jeg ringet op af en medarbejder fra Astra. Hun spurgte, om vi var med til naturvidenskabsfestival i uge 39, og om vi havde skrevet en ansøgning til midlerne, som uddeles til projekter i uge 39. Hertil kunne jeg svare nej og nej.

I fagteamet blev uge 39 vendt, en ansøgning blev sendt og vi besluttede os for at gå ”all in”.

 

Planlægning

I dette skoleår er to fagteammøder (4 timer) blevet brugt på at planlægge dagen.

480 elever blev fordelt på 20 hold. Der blev lavet fem poste. Alt fra nedkastning af æg i faldskærme fra store trapper, kuglebaner på borde på tid, papirbroer, produktion af multimodaletekster til vores verdenskort og vendespil til stafetter og dans. Alt materiale blev indkøbt og pakkede i kasser til vores kollegaer.

Logistikken i dag – en fagdag i naturfag fra 8.10 til 14.10. En lærer pr. post og 9.klasses elever, som kaptajner på hvert hold.

 

Hvilken dag …

Med sommerfugle i maven mødte jeg på skolen i dag. Det er meget at bede en hel skole om at holde naturfagsdag, hvis det ikke lykkedes! Men det gjorde det.

At se de store elever tage ansvar for de små. At høre de små fortælle, at de havde fået nye venner. At se en 9.klasses pige komme gående med to små Lego skoletasker, som nogle fra hendes hold havde glemt. At se alle alderstrin på fodboldbanen i pausen. At opleve alle alderstrin spise og hygge sig sammen i pauserne.

At se innovationen i deres løsningsforslag til udfordringerne på nogle poster. At se kreativiteten og opfindsomhed på andre poster. Og mest af alt at se elevernes samarbejdsevner og respekt for hinanden.

 

Den første gang

Det var første gang, at vi som skole var med til naturvidenskabsfestival.

Skal vi være med næste år?  JA.

Til alle jer derude, prøv at afholde en dag med naturfag for alle elever. Der giver sammenhold, venskaber, læring og ejerskab til eleverne. Til fagteamet giver det en del arbejde, sammenhold og stolthed – både fagligt og kollegialt.

Vi glæder os allerede nu til næste års naturvidenskabsfestival. Dagens oplevelser med engagerede elever, glade kollegaer og et stolt fagteam vil blive gemt i minderne, som en af de SUPER gode dage i folkeskolen.