Folkeskolens historie- og samfundsfagsrådgiver

Folkeskolens historie- og samfundsfagsrådgiver

Vi søgte hjælp for sent

Foreningen Bryd Tavsheden besøgte vores skole i dag, og det blev et tankevækkende besøg med foredrag om vold mod børn og unge. Et tabubelagt emne, der kan have uoverskuelige konsekvenser for ofrene, og dem er der desværre for mange af.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Der er altid stille i salen, når et menneske med en anderledes historie tør stille sig op og fortælle. Vores elever, og vi, er ikke vant til den slags historier. Muligvis fordi de ikke bliver fortalt særlig ofte i større forsamlinger. Måske bliver de slet ikke fortalt, og det er her det begynder at blive farligt.

På scenen står en 29- årig kvinde og fortæller om sit første parforhold, som hun indledte, da hun var 16 år. Forholdet udviklede sig, og hendes kæreste viste tydelige tegn på jalousi, hidsig adfærd og hang til negativ social kontrol. Den unge pige blev imidlertid i forholdet. Også efter at tingene var kørt af sporet, og volden var blevet hverdag. Kun en meget dramatisk og traumatiserende hændelse kunne sætte en stopper for det. På det tidspunkt havde forholdet sat dybe ar i den unge piges sjæl. Ar, som hun stadig bærer på, selv om hun er kommet betragteligt videre i sit liv siden da. Så meget videre, at hun tør dele sine oplevelser med andre.

Tavshed i ly af skam

Efter oplægget er der mulighed for spørgsmål, og der må spørges frit. Eleverne er spørgelystne og får uddybende, seriøse svar.

Folkeskolens historie- og samfundsfagsrådgiver

Hvert fags netværk på folkeskolen.dk har en lærer tilknyttet som faglig rådgiver. Janus Neumann er Folkeskolens historie- og samfundsfagsrådgiver. Hans opgaver er både at blogge, at deltage i debatten på det faglige netværk, finde nye bloggere og være bindeled til redaktionen om, hvad der rører sig i fagene – så du er meget velkommen til at kontakte ham, hvis du har et spørgsmål, har lyst til at blogge eller gerne vil dele gode erfaringer fra din undervisning: janusneumann@hotmail.com

Inden da har de lyttet til et andet oplæg, hvor vold bliver klar defineret som fænomen. Det store problem er, at der hurtigt kan opstå tvivl, skam og fornægtelse omkring volden, og der er her, at foreningen Bryd Tavsheden kan være med til at sætte ord på og bidrage til at gøre det klart, at vold mod børn aldrig kan forsvares. Det skal fortælles, og det skal stoppes.

En væsentlig detalje var, at en rådgiver fra foreningen blev på skolen i tilfælde af, at enkelte elever skulle have noget at spørge om i mere diskrete rammer. Jeg er ikke vidende om, hvor mange der efterfølgende opsøgte denne rådgivning, men det virkede som en fornuftig mulighed for opsamling på tanker og spørgsmål, der kan være opstået i kølvandet på et foredrag, der ifølge en undersøgelse fra SIF fra 2018 vedrører 16000 unge, der alene dengang havde været udsat for kærestevold inden for det seneste år. 

Foredraget er gratis og Bryd Tavsheden tilbyder at komme ud på skoler, efterskoler og ungdomsuddannelser. Vores elever var optaget, forundret og chokeret. Se yderligere info på foreningens hjemmeside nedenfor.

Fortsat god uge derude.

http://brydtavsheden.dk