Astra-bloggen

Blog

Boost din klimaundervisning

Kloden koger, isen smelter, vindene bliver vildere og vandstanden i verdenshavene stiger. Vi kender alle overskrifterne og konsekvenserne af klimaændringerne.

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Læring om klima og bæredygtighed er højaktuelI naturfagene er globale problematikker, klima og bæredygtighed en central del af de færdigheds og vidensmål eleverne skal arbejde med. Det er et emne, hvor eleverne har rig mulighed for at arbejde problemorienteret og bringe de naturfaglige kompetencer; undersøgelse, modellering, perspektivering og kommunikation i spil.

Det er ikke kun i naturfagenes forenklede Fælles Mål, at klima og bæredygtighed er højaktuel. I september skrev FN´s 193 medlemslande officielt under på 17 nye verdensmål for en global bæredygtig omstilling. Verdensmålene, der skal være opfyldt i 2030, skal sikre udryddelse af fattigdom, øget global lighed og en mere bæredygtig verden.  Verdensmålene gælder for alle – alle lande og alle mennesker, der bor på Jorden. I december 2015 afholdes som bekendt COP21 - Klimatopmøde i Paris. Målet er enighed om en bindende global klimaaftale.

Skal verdensmålene og en global klimaaftale blive til virkelighed, er det afgørende, at vi alle – også vores elever – forstår og besidder kompetencer, så vi kan handle i overensstemmelse med bæredygtighedsprincipper i vores hverdag.

Kort og godt er der mange faglige, aktuelle og etiske grunde til, at vi booster klima- og bæredygtighedsundervisningen.

Men hvordan er det vi omsætter bæredygtighed, global opvarmning, CO2 aftryk og andre abstrakte begreber til konkret læring i 4.a. eller 7.x?  Det kan du finde inspiration til via nedenstående sites. Her finder du læremidler og forløb til en faglig relevant, nærværende og praksisorienteret undervisning i klima- og bæredygtighed.

Inspiration til din undervisning i klima- og bæredygtighed

Klimaambassadør ntsnet.dk/klimaambassadør

Oversigt med link til læremidler, film- og tv-udsendelser til din undervisning i klima-, u-lands- og bæredygtighedsproblematikker til hjemlån eller streaming hos dit lokale CFU

Astra-bloggen

Astra er det nationale naturfagscenter i Danmark. Astra udvikler, samler og formidler den viden, du har brug for. Vi arbejder målrettet på at styrke netværk og understøtte relevant videndeling med det mål at skabe rammer for en optimal læring på din skole. Astra står bl.a. bag Science Talenter, Unge Forskere, Naturvidenskabsfestival, Masseeksperiment og er medarrangør af Big Bang - konferencen. Vi blogger bl.a. om talent, undersøgende arbejde, Engineering, den fælles naturfagsprøve, kommunal forankring og STEM.

Vores verden – Vores valgvoresverden-voresvalg.dk

DANIDA om FN´s nye globale udviklingsmål.

Klimatopmøde i Børnehøjde klimatopmøde.dk

Formidlere og NGO´ers bud på eksemplarisk undervisning i klima- og bæredygtig og u-landsproblematikker ved Klimatopmøde i Børnehøjde, uge 44 2015.

Uddannelse for bæredygtig udviklingntsnet.dk/ubu

Temaside med ideer til undervisningen.

Bæredygtig Udviklingemu.dk/tema/uddannelse-bæredygtig-udvikling

EMU temaside ifm FN´s tiår for Uddannelse for Bæredygtig Udvikling.

Hele Verden i Skoleheleverdeniskole.dk/verdensmaalene

IBIS bud på læremidler om FN´s nye verdensmål.

Maiken Rahbek Thyssen, NTS-centeret og Ole Haubo Christensen VIA CFU og NTS-centeret