Astra-bloggen

Blog

Guidet rundtur i naturfagenes Fælles Mål

“Folk har simpelthen ikke haft tid til at sætte sig ind i alt det nye endnu,” fortæller min gode ven, Jesper, da talen falder på, hvordan det går med at få hul på de nye Fælles Mål for naturfagene. Jeg erfarer fra mange i mit lærernetværk, at hans oplevelse ikke er enestående:

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Skolehverdagen går op i at forberede og koordinere, når der er ‘huller’ i dagsprogrammet. Og så er det svært at afse tid til at sætte sig ind i, hvad der er op og ned i Fælles Mål og hele tankesættet omkring den læringsmålstyrede undervisning, som det vejledende materiale til Fælles Mål bygger på.

Lad dig guide i fire minutter

Hvis du og dine kolleger i naturfagsteamet også har nok at se til, kan I måske have glæde af en guidet rundtur i naturfagenes Fælles Mål - den tager kun fire minutter. I NTS-centeret har vi lavet den lille film Guide til naturfagenes Fælles Mål, der præsenterer strukturen i målene for alle fire naturfag: Biologi, fysik/kemi, geografi og natur/teknologi.

Fuldstændig som når man hækler

Når jeg hækler og bliver i tvivl om, hvordan man laver stangmasker, finder jeg en lille film på YouTube, der viser, hvordan man gør. Den ser jeg først i sin helhed, og derefter ser jeg den igen i små bidder, hvor jeg hele tiden stopper filmen, indtil min hæklenål og jeg er klar til at gå videre til næste step.

Sådan er guiden til naturfagenes Fælles Mål også tænkt: Man kan godt klare overblikket på fire minutter, men det kan også godt være, man har behov for at gense eller stoppe op undervejs.

Nok at tage fat på

Målene for naturfagene kan virke overvældende, som de præsenteres på Vidensportalen i 10 tætpakkede skemaer, der er organiseret i de overordnede kompetencemål og de mere konkrete færdigheds- og vidensmål - nogle af dem er de såkaldte naturfaglige mål (dvs. fælles for naturfagene), og nogle er fagspecifikke. Og så er der faser og trinforløb.

Astra-bloggen

Astra er det nationale naturfagscenter i Danmark. Astra udvikler, samler og formidler den viden, du har brug for. Vi arbejder målrettet på at styrke netværk og understøtte relevant videndeling med det mål at skabe rammer for en optimal læring på din skole. Astra står bl.a. bag Science Talenter, Unge Forskere, Naturvidenskabsfestival, Masseeksperiment og er medarrangør af Big Bang - konferencen. Vi blogger bl.a. om talent, undersøgende arbejde, Engineering, den fælles naturfagsprøve, kommunal forankring og STEM.

Jeg remser ikke dette op for at tage pusten fra nogen - tværtimod: Der er bare et særligt vokabularium, der knytter sig til de nye Fælles Mål. Filmens ærinde er at introducere naturfaglærerne til det. At forstå hierarkiet, opbygningen og sammenhængene mellem de fire naturfags mål er nøglen til at kunne planlægge og undervise ud fra målene, så naturfagene opleves sammenhængende og meningsgivende for eleverne og de bliver så dygtige, de kan - også via naturfagene.

Gå mere i dybden i fire timer

To af NTS-centerets gratis temadage har allerede guidet omkring 70 naturfagslærere gennem Fælles Mål, bragt eksempler frem på, hvad naturfaglige kompetencer er samt sat spot på tydelige læringsmål for naturfaglige undervisningsforløb. Yderligere fem temadage à 4 timer er i kalenderen til afholdelse rundtom i landet.

Måske kan du og dit fagteam bruge de fire minutters introduktion til målene i jeres arbejde, når I kommer til at tage hul på målene? Men måske har I også brug for at gå mere i dybden? Så er I velkomne til vores gratis temadage:

Temadag den 21. oktober 2014 i Ringe

Temadag den 23. oktober 2014 i Rødekro

Temadag den 3. november 2014 i Fjerritslev

Temadag den 6. november 2014 i Aalborg

Temadag den 13. nobember 2014 i Vordingborg