Folkeskolens madkundskabsrådgiver

Blog

Det tomme lærerværelse.

Da jeg begyndte på min nuværende arbejdsplads i det forrige årtusinde, var vi mange, der kom i god tid. Skoleinspektøren, stod ofte øverst på trappen og bød velkommen til Den danske Folkeskole og ønskede os en god dag.

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Derefter sad vi sammen ved et bord og fik morgenkaffe/te/mad sammen. Vi grinede, pjattede, drillede hinanden. Kom til at lære hinanden at kende både arbejdsmæssigt og privat. Blev trygge ved hinanden, udviklede undervisning og idéer, fik vendt et udfordret barn, og man kunne altid få hjælp og støtte. Et godt og trygt miljø.

Efter skolereformen, med flere undervisningstimer og mindre forberedelsestid, er lærerværelset ofte mere eller mindre tomt. Nogle af os sidder der stadig og spiser vores mad. Altså, hvis vi ikke har møder, elevsamtaler, oprydning i et faglokale eller er gårdvagt, som der også er blevet flere af. Nu er de en del af årsnormen, hvor vi dividerer antal vagter med antal personer.

Folkeskolens madkundskabsrådgiver

Hvert fags netværk på folkeskolen.dk har en lærer tilknyttet som faglig rådgiver. Christian Bunk Svane er Folkeskolens madkundskabsrådgiver. Hans opgaver er både at blogge, at deltage i debatten på det faglige netværk, finde nye bloggere og være bindeled til redaktionen om, hvad der rører sig i faget – så du er meget velkommen til at kontakte ham, hvis du har et spørgsmål, har lyst til at blogge eller gerne vil dele gode erfaringer fra din undervisning: domesticscience@yahoo.com

Forberedelse

De fleste sidder ved deres forberedelsesplads, når de kommer om morgenen, efter undervisningstid, i pauserne og i den knap tildelte forberedelsestid, hvor enhver ledig stund bliver brugt til at forberede sig. De spiser også deres mad, der, midt imellem forberedelse, forældrekontakt og kommunikation med kolleger og ledelse. Vi hilser på hinanden, men taler sjældent sammen.

De seneste år har der været så stor gennemgang af unge lærere eller vikarer, at vi knap kender hinandens navne. Vi har haft ansat unge lærere, som har kastet håndklædet i ringen efter tre dage, 14 dage eller seks måneder.

Når man ikke kender hinanden, ikke taler sammen, så udvikler man heller ikke sammen, og skolen bliver en individuel opgave.