Sponseret blog: Microsoft Uddannelse

Sponseret blog

Sådan kommer du i gang med at bruge Minecraft i undervisningen

Fem gode og praktiske råd til opsætning, facilitering og hacks, der forhåbentlig gør det lidt lettere at komme i gang.

Offentliggjort Sidst opdateret

Sponseret blog: Microsoft Uddannelse

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Det kan være grænseoverskridende at gå i gang med og introducere noget i klasseværelset, man ikke selv er helt sikker på hvad kan - sådan havde jeg det i hvert fald selv dengang jeg skulle i gang med at bruge Minecraft i undervisningen. Jeg samler her mine bedste, praktiske tips og tricks, så du forhåbentlig føler dig mere tryg når du skal i gang.

Minecraft: Education Edition er en særlig udgave af det populære spil med særlige funktioner og indhold til skolebrug. Det kan bruges i alle fag og udvikler også andre kompetencer som f.eks. samarbejde, kreativitet og kommunikation. Spillet kan bruges på klasse-niveau, i mindre elevgrupper eller af eleverne individuelt - også hvis de modtager undervisning hjemmefra.

Du behøver som lærer ikke være ekspert i spillet, men hvis du gerne vil blive klogere på hvad det kan, har vi et gratis online kursus her: aka.ms/MinecraftKursus

Hvis du har styr på alt det praktiske og bare vil have idéer til aktiviteter, kan du læse mit tidligere blogpost 5 aktiviteter dine elever kan lave i Minecraft: Education Edition - Folkeskolen.dk

Teknik:

Spillet kan downloades på aka.ms/download til Windows, iPad, Mac og Chromebook. Man logger på spillet med sin Office 365 skolekonto. Licens til Minecraft: Education Edition lægger måske allerede i den Microsoft licens I har, og ellers kan den tilkøbes hos jeres licenspartner.

Hvis I ikke har en Microsoftkonto kan I stadig bruge spillet. Der er nemlig adgang til Hour of Code aktiviteterne uden login - se mere her: aka.ms/MinecraftKodning

Har I brug for hjælp mht. licenser kan I kontakte Microsoft Uddannelse på uddannelse@microsoft.com eller jeres licenspartner.

Oplever I problemer med at spille sammen, kan I dele dette blogpost med jeres it-afdeling: aka.ms/meemultiplayer

Regler:

Ligesom man vi har regler og guidelines for hvordan vi er sammen i det fysiske klasserum, så er det også vigtigt at italesætte hvordan eleverne skal være sammen i spillet. Jeg anbefaler altid at man får eleverne til at udvikle en håndfuld retningslinjer. Det fleste elever har på et tidspunkt i deres liv spillet Minecraft og kende udmærket alle faldgruber - også i forhold til en undervisningssituation. På billedet herunder kan du se nogle af de regler eleverne oftest laver i fællesskab.

Det kan også være en god idé at tale med eleverne om hvordan de bedst kommunikerer med hinanden, mens de spiller.

Aktivitet:

Hvis man er ny i Minecraft er mit bedste råd at holde det til KISS-princippet - Keep It Simple, Stupid - eller Keep It Short and Simple. Du behøver hverken opfinde den dybe tallerken, lave et stort forkromet forløb der tager flere uger at afvikle og du behøver heller ikke selv at bygge noget.

Tag udgangspunkt i noget I alligevel skulle arbejde med, som måske kan løses i Minecraft, brug en verden der allerede er lavet og få eleverne til at oprette verdenerne selv, så kan du bruge tid på det du er bedst til - at være lærer.

Jeg har tidligere skrevet et blogindlæg med idéer til aktiviteter, der er lige til at gå med, det kan du læse her: 5 aktiviteter dine elever kan lave i Minecraft: Education Edition - Folkeskolen.dk

Vi har også en samling at danske materialer og verdener, som kan findes her: aka.ms/DKMinecraft

Facilitér:

Når eleverne skal i gang med at bruge spillet, er det her, du som lærer træder ind som facilitator, og tager nogle af de greb i brug, som du ville bruge i din almindelige undervisning, f.eks.:

  • Inddeling af grupper. Bed hver gruppe vælge én der opretter verdenen
  • Rammesætning. Hvor lang tid har eleverne til aktiviteten? Er der benspænd? Krav til det færdige produkt? Hvordan skal det præsenteres?
  • Forarbejde. I langt de fleste tilfælde vil det være en god idé at grupperne laver en skitse af det de skal bygge, overvejer materialevalg og laver en arbejdsfordeling.
  • Check ind. Stop eleverne undervejs, bed dem tage hænderne af tastaturet og tippe skærmen, vurdere hvor lang de er kommet og hvad der skal til for at komme videre.
  • Konfliktløsning. Hvis der opstår konflikter, kan du hjælpe med at løse dem. Hvis forarbejdet er gjort, vil dette ofte kunne gøres hurtigt.

Hvis eleverne undervejs har brug for hjælp til noget spilteknisk og du ikke føler dig tryg i dette, så få de andre elever til at hjælpe - der er som regel som minimum en håndfuld virkelig dygtige Minecraftspillere.

Øvrige tips og tricks:

Verdensbiblioteket: Der ligger virkelig mange verdener og forløb i spillet. Tag udgangspunkt i en af dem, brug dem som de er eller gør dem til dit eget.

Oplæseren: Har du elever der ikke kan læse eller har du fundet en verden med skilte skrevet på et andet sprog, så kan eleverne bruge den indbyggede oplæser (Immersive Reader) til at få læst højt eller oversat tekst. Tryk på 'i' eller klik på ikonet med en bog og højtaler.

Del en verden: Har du fundet en verden i verdensbiblioteket du gerne vil have eleverne skal bruge, kan du nemt dele verdenen til Microsoft Teams eller Google Classroom.

Eksporter i 3D: Det eleverne bygger kan eksporteres ud af spillet som en 3D-fil og printes på en 3D-printer, indsættes i præsentationer i f.eks. Power Point eller bruges i Mixed Reality Viewer i Windows. Jeg skrev for flere år siden om hvordan man kan gøre dette på min personlige blog.

Programmering og innovation: Hvis du arbejder med programmering og innovation er Teksperimentets forløb måske noget for dig. Vi har af flere omgange samarbejdet med Teknologipagten om at udvikle missioner til Teksperimentet, det kan du læse mere om her: aka.ms/Teksperimentet

Kemi: Der ligger særlige blogge og crafting tables til kemiundervisning i Minecraft: Education Edition. Læs mere og find materiale her.

Esport: Hvis I arbejder med esport på din skole eller overvejer at gøre det, er der udviklet arenaer og en guide til at komme igang. Læs mere på aka.ms/minecraft-esports

Følg med på vores blog: aka.ms/msdkedublog

Se vores eventkalender: aka.ms/Edudkevents

Tøv ikke med at kontakte os, hvis du har spørgsmål: uddannelse@microsoft.com