Blog

Så sig dog noget, elev!

Jeg har tidligere ytret mig her på bloggen om, hvor frustrerende det er, når eleverne ikke tør sige noget højt i klassen. Faktisk har jeg ved flere lejligheder udtalt, at det nok er det allermest udfordrende ved at være engelsklærer overhovedet. Læs med i ugens indlæg og få mit bud på, hvad der kan være en løsning – i hvert fald for en stund.

Publiceret Senest opdateret

Folkeskolens engelskrådgiver

Hvert fags netværk på folkeskolen.dk har en lærer tilknyttet som faglig rådgiver. Maria Roneklindt er Folkeskolens engelskrådgiver. Hendes opgaver er både at blogge, at deltage i debatten på det faglige netværk, finde nye bloggere og være bindeled til redaktionen om, hvad der rører sig i faget – så du er meget velkommen til at kontakte hende, hvis du har et spørgsmål, har lyst til at blogge eller gerne vil dele gode erfaringer fra din undervisning: roneklindt@gmail.com

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Jeg har faktisk kun kortene på dansk, så når eleverne får dem udleveret i engelskundervisningen, skal de naturligvis først oversætte dem til engelsk.

Som I ved, underviser jeg kun i udskolingen, og jeg kører altid forløb, som netop også tilgodeser den kulturelle og samfundsmæssige dimension i faget. Det kunne fx være Black America, India’s Girl Brides, Apartheid in South Africa, Australia’s Stolen Generation etc. Men jeg oplever ikke ligefrem, at forløb, hvor man udover at skulle forholde sig til et fremmed sprog, også skal forholde sig til et fagligt kompliceret emne, ligefrem gør det nemmere for mine tilbageholdende (og ofte også svage elever) at åbne munden i undervisningen.   

Glem de forkromede tanker for en stund

Så hvad gør man så? Man glemmer sine forkromede tanker om historie, politik og samfund for en stund og laver en samtaleøvelse, der udelukkende har det formål at få eleverne til at tale engelsk. Ind imellem synes jeg faktisk selv, det kan være befriende med en lektion, der ikke er bundet op på et bestemt emne, men hvor det bare handler om at bruge sproget. Og mine elever har det tydeligvis på samme måde. 

Eleverne får udleveret nogle kort med hver otte-ti tilfældige navneord på og skal så i par eller små grupper føre en samtale, hvor de skiftes til at inddrage et ord fra deres kort. Det bliver ofte nogle meget underholdende samtaler, og det bedste af det hele er, at eleverne er nødt til at tænke på engelsk for at kunne inddrage deres ord. Øvelsen er god både til stærke og svage elever, for der er ingen krav om, hvor lange sætninger de skal lave, men stærke elever skal naturligvis opfordres til at bygge lidt mere på.

Tal engelsk uden at sige en masse klogt

Som lærere må vi ind imellem sænke ambitionsniveauet for at få alle med. Det betyder bestemt ikke, at vi skal stoppe med at undervise i komplekse politiske, historiske og kulturelle begivenheder i engelsktalende lande, men engang imellem er det rart bare at få lov til at tale uden samtidig at skulle tænke på at sige en masse klogt. 

Powered by Labrador CMS