Sponseret blog: Alinea

Sponseret blog

Skoler har brug for ordblindevejledere

Jeg er uddannet audiologopæd fra Københavns Universitet og har sammen med lektor Elisabeth Arnbak gennem to skoleår fulgt ordblinde elever og set på deres brug af oplæsningsstøtte i læsning og ordforslag i skrivning.

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

I forbindelse med dette arbejde, kunne vi se, at de ordblinde elever har stor gavn af at bruge støtten i konkrete læse- og skriveopgaver, men at de på trods af dette ikke benytter sig af den i skolehverdagen.

Jeg synes, det er paradoksalt, at de ordblinde elever ikke får integreret it-støtten, når de tilsyneladende har stor gavn af det.

Der er ingen tvivl om, at det kræver en kæmpe indsats at få it-støtten til at fungere i skolehverdagen. Derfor mener jeg, at skolerne har brug for ordblindevejledere. En ordblindevejleder skal have indgående kendskab til både it og læsevanskeligheder, så vedkommende både kan afhjælpe tekniske problemer, men også tænke pædagogisk i forhold til den enkelte elev. It-støtten kan nemlig ikke erstatte ordblindeundervisningen, den skal være en del af den pædagogiske indsats og samtænkes med de øvrige tilbud.

Alinea

Sammen med de allerdygtigste forskere og praktikere udgiver Alinea læremidler, der bidrager aktivt og målrettet til elevernes faglige udvikling fra første dag i nulte til sidste dag i niende. Alineas læremidler støtter læreren i at gennemføre en meningsfuld og relevant undervisning, og de bidrager med viden og inspiration, når der skal bringes nye metoder i spil og arbejdes med mål og evaluering. Alinea er en del af Egmont, som er Danmarks største mediekoncern og blandt andre omfatter forlaget Lindhardt og Ringhof, Carlsen, Akademiske Forlag og Nordisk Film. Egmont er en fond, som siden 1920 har støttet børn og unge med over 2,6 milliarder kroner.

Ordblindevejlederen skal være tovholder og vejlede klassens øvrige lærere om, hvordan de bedst støtter den ordblinde elev i de enkelte fag. Der er ikke tale om en one size fits all, og det kræver stor ekspertise at hjælpe ordblinde elever med at udvikle deres læse- og stavefærdigheder.

Man skal lære den ordblinde elev at bruge sine redskaber strategisk i forhold til konkrete opgaver. Her kan de ordblinde elever have gavn af tips og tricks fra andre ordblinde. Man kan fx have åbne ordblindeværksteder, hvor elever udveksler erfaringer og spørger ordblindevejlederen til råds.

Det er ikke nogen nem opgave, men det er ekstremt vigtigt for de ordblindes faglige udvikling og fortsatte uddannelsesmuligheder, at der på skolerne afsættes ressourcer, så skolens læseeksperter kan varetage opgaven på forsvarlig vis.

Interesseret i at læse mere?

Hvis du har lyst til at læse mere om undersøgelsen, kan du finde rapporten her.