Blog

Fagfordeling: Hvor mange engelskhold skal du have?

Fagfordelingen er så småt i gang på de fleste skoler. Det er altid en tid med tanker og refleksioner for os lærere. Hvad ønsker jeg? Hvad kan jeg? Hvad giver bedst mening? Og ikke mindst: Hvad er realistisk?

Offentliggjort Sidst opdateret

Folkeskolens engelskrådgiver

Hvert fags netværk på folkeskolen.dk har en lærer tilknyttet som faglig rådgiver. Maria Roneklindt er Folkeskolens engelskrådgiver. Hendes opgaver er både at blogge, at deltage i debatten på det faglige netværk, finde nye bloggere og være bindeled til redaktionen om, hvad der rører sig i faget – så du er meget velkommen til at kontakte hende, hvis du har et spørgsmål, har lyst til at blogge eller gerne vil dele gode erfaringer fra din undervisning: roneklindt@gmail.com

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Foto: flickr.com/photosteve101

Således stod jeg også i går til eftermiddags og funderede foran de mange plancher med klasser og fag, der var printet ud i dagens anledning. Der stod allerede fortsætterønsker på plancherne, men der var masser af ledige felter. Der skulle ønskes fag og klasser. Snakken gik. Hvor mange timer afgiver du? Hvor mange timer skal du ud og finde?

Kan jeg læse over 200 skriftlige opgaver på et år?

Jeg afgiver selv fem lektioner i 9. klasse i år. Dem skal jeg finde andetsteds. Et engelskhold i 7. klasse? Som jeg plejer? Det ville i så fald give mig tre engelskhold i alt. Det har jeg prøvet før, og det er benhårdt med tre udskolingshold, der alle skal aflevere tre-fire skriftlige opgaver, som skal bedømmes. Det er langt over 200 opgaver, der skal læses. Og bedømmes. Og gives feedback på. Er det overhovedet realistisk?

Regnestykker og perspektiv 

Fagfordelingen er bare ét af de tidspunkter i løbet af året, hvor jeg som lærer reflekterer over, hvordan min tid og mine arbejdsopgaver hænger sammen. Her bliver det hele sat i perspektiv. Jeg laver regnestykker, og jeg får altid lidt ondt i maven, for nej - det er ikke realistisk at læse og bedømme og give feedback på over 200 engelskopgaver i løbet af et år. Samtidig med alt det andet, man som lærer også har. For mit vedkommende fx et danskhold, som jo også skal skrive 3-4 opgaver i løbet af et år.  

Mærk efter, hvad du kan klare

Men hvad gør man så? Ja, det må den enkelte lærer jo finde ud af i samarbejde med sin leder. Og sig selv. Og sine elever. Og man må tænke kreativt, som med så meget andet i lærerfaget. Alternativt kan man beslutte sig for, at man tager max. to engelskhold. Jeg siger ikke, at der ikke er forberedelse i andre fag, men nogle gange kan det være rart også at have fag, som ikke er tunge rent afleveringsmæssigt og på den måde give sig selv lidt mere fleksibilitet.

Hvor mange engelskhold skal du have?