Blog

En ny start: Yes We Can

Hvad er det, der gør USA til en helt særlig og stærk nation? Obama var ikke i tvivl. ”Yes, we can”, sagde han og hentydede dermed til, at USA gang på gang har vist, at nok har landet lidt nederlag, men det har også rejst sig igen med fornyet styrke. Og hvorfor? Fordi amerikanerne har en indædt tro på, at alt kan lykkes – også det umulige – hvis blot man vil det nok og kæmper for det.

Publiceret Senest opdateret

Folkeskolens engelskrådgiver

Hvert fags netværk på folkeskolen.dk har en lærer tilknyttet som faglig rådgiver. Maria Roneklindt er Folkeskolens engelskrådgiver. Hendes opgaver er både at blogge, at deltage i debatten på det faglige netværk, finde nye bloggere og være bindeled til redaktionen om, hvad der rører sig i faget – så du er meget velkommen til at kontakte hende, hvis du har et spørgsmål, har lyst til at blogge eller gerne vil dele gode erfaringer fra din undervisning: roneklindt@gmail.com

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Foto: Flickr.com/Joe Crimmings

Den 4. november 2008 blev en historisk dag for hele verden. Det var nemlig den dag, Barack Obama vandt det amerikanske præsidentvalg. Sejrstalen med sloganet Yes, we can har en helt særlig plads i mit engelsklærerhjerte – af flere grunde. Her skal det handle om, hvordan talen skaber en fortælling om det amerikanske folk. Et folk, vi som danskere i øjeblikket godt kunne lære lidt af.

Lettelse – og skuffelse

Fredag d. 27. april blev en historisk dag for Danmark. Det blev dagen, hvor mange lærere først åndede lettet op for kort efter at erfare den knap så lykkelige sandhed om det indgåede forlig. Skuffelsen var stor for mange – også for mig. Jeg har nemlig for længst taget den ja-hat af, som jeg iførte mig efter konflikten i 2013, da jeg tænkte, at jeg da i det mindste blev nødt til at lade som om, det her kunne blive okay.

Lad os lære af amerikanerne

Og her står jeg så nu. Uden ja-hat, men samtidig med følelsen af, at alternativet er langt værre. En undersøgelseskommission? En ny start for folkeskolen? Jeg indrømmer, at jeg næsten ikke orker mere. Jeg er træt. Jeg føler mig til grin. Og jeg er næppe den eneste lærer, der har det sådan. Men inden vi sænker os selv helt ned i pessimismens og kynismens grumsede hav, synes jeg, at vi bør lytte til og lære af amerikanerne. Lad os se muligheder i stedet for begrænsninger. Vi behøver ikke tage ja-hatten helt på endnu, men lad os da lige støve den af engang. Lad os de næste tre år fortsætte den kamp, som vi har kæmpet siden 2013. Jeg tror på os, og jeg tror på folkeskolen. Yes We Can.