Blog
En ny start: Yes We Can
Hvad er det, der gør USA til en helt særlig og stærk nation? Obama var ikke i tvivl. ”Yes, we can”, sagde han og hentydede dermed til, at USA gang på gang har vist, at nok har landet lidt nederlag, men det har også rejst sig igen med fornyet styrke. Og hvorfor? Fordi amerikanerne har en indædt tro på, at alt kan lykkes – også det umulige – hvis blot man vil det nok og kæmper for det.
Foto: Flickr.com/Joe Crimmings
Den 4. november 2008 blev en historisk dag for hele verden. Det var nemlig den dag, Barack Obama vandt det amerikanske præsidentvalg. Sejrstalen med sloganet Yes, we can har en helt særlig plads i mit engelsklærerhjerte – af flere grunde. Her skal det handle om, hvordan talen skaber en fortælling om det amerikanske folk. Et folk, vi som danskere i øjeblikket godt kunne lære lidt af.
Lettelse – og skuffelse
Fredag d. 27. april blev en historisk dag for Danmark. Det blev dagen, hvor mange lærere først åndede lettet op for kort efter at erfare den knap så lykkelige sandhed om det indgåede forlig. Skuffelsen var stor for mange – også for mig. Jeg har nemlig for længst taget den ja-hat af, som jeg iførte mig efter konflikten i 2013, da jeg tænkte, at jeg da i det mindste blev nødt til at lade som om, det her kunne blive okay.
Lad os lære af amerikanerne
Og her står jeg så nu. Uden ja-hat, men samtidig med følelsen af, at alternativet er langt værre. En undersøgelseskommission? En ny start for folkeskolen? Jeg indrømmer, at jeg næsten ikke orker mere. Jeg er træt. Jeg føler mig til grin. Og jeg er næppe den eneste lærer, der har det sådan. Men inden vi sænker os selv helt ned i pessimismens og kynismens grumsede hav, synes jeg, at vi bør lytte til og lære af amerikanerne. Lad os se muligheder i stedet for begrænsninger. Vi behøver ikke tage ja-hatten helt på endnu, men lad os da lige støve den af engang. Lad os de næste tre år fortsætte den kamp, som vi har kæmpet siden 2013. Jeg tror på os, og jeg tror på folkeskolen. Yes We Can.