Folkeskolens billedkunstrådgiver

Blog

Bare sørg for at alle overlever!

Det er dét, som jeg egentlig allerhelst vil skrive i vikarplanen. 4 råd vi kan give en vikar.

Publiceret Senest opdateret

Folkeskolens billedkunstrådgiver

Hvert fags netværk på folkeskolen.dk har en lærer tilknyttet som faglig rådgiver. Sarah Urgaard er Folkeskolens billedkunstrådgiver. Hendes opgaver er både at blogge, at deltage i debatten på det faglige netværk, finde nye bloggere og være bindeled til redaktionen om, hvad der rører sig i faget – så du er meget velkommen til at kontakte hende, hvis du har et spørgsmål, har lyst til at blogge eller gerne vil dele gode erfaringer fra din undervisning: sarahurgaard@live.dk

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Alle ved det, og alle siger det: "det er nemmere at komme syg på arbejde, end at skrive en vikarplan". Især fordi det tit hænder, at vikarplanen alligevel ikke bliver læst eller eleverne opfører sig så vanvittigt, så vikaren ikke kan gennemføre det man har planlagt til dem. I stedet for det detaljeret vejledning, som hverken må være for kort eller for lang, for grundig eller for overfladisk, så har jeg i virkeligheden bare lyst til at skrive: sørg for at alle kommer derfra i god behold. 

Hvis jeg skulle være helt ærlig så skrev jeg :

1. Følg planen så godt du kan, og sørg for at gennemføre bare lidt af det faglige indhold. Hvis bare du formår at gennemføre 1/2 af det planlagte, så skal jeg nok følge op på det, når jeg kommer tilbage.

Jeg har selv stået som vikar, før jeg blev uddannet, og der er en grund til at uddannelse og erfaring er relevant som lærer. Det er stadig vanvittigt svært som fast lærer, det bliver nok aldrig "nemt", men som vikar mister man nemt sin autoritet, hvis eleverne først kan lokke dig til at lave andet end det der var planen. Ræk dem din lillefinger.... 

2. Vær er godt forbillede. Lad vær med at sæt den nyeste gyser på smartboardet. Lad vær med at tage fjollede billeder sammen med børnene og læg dem heller ikke på insta/Facebook efterfølgende, uden forældretilladelse, og lad for guds skyld vær med at bande foran børnene. For du kan være sikker på, at enhver lille fejl bliver reporteret derhjemme, med en storm af beskeder på forældreintra som resultat. Eleverne vil ikke opfatte dig som en voksen/lærer, men som en smart-i-en-fart-vikar, som vil have meget svært ved at genvinde autoriteten. Respektfuld relation er alt! Og processen slutter aldrig. 

3. Hvis det er for godt til at være sandt, så er det fordi det ér for godt til at være sandt. 

"Vi plejer at må gå i REMA i pausen", "Vores klasselærer giver os altid lov til at bruge vores telefoner i pauserne" og "Vi får altid fri 10 min. før, når vi er færdige med det vi skulle lave". Børn kan lynhurtigt lugte nyt blod. Går den så går DEN, og både du og jeg, får lov til at tage skraldet, kære vikar. 

4. Sørg for at alle kommer derfra i ét stykke. Folkeskolen er inklusionens land, og det hele kan gå galt, hvis man involverer sig og det mindste kan gå galt, hvis man ikke involverer sig. Det er svært at forudsige udfaldet af konflikter, slåskampe og magtkampe, så vælg dine kampe og pas på dig selv og børnene.