Folkeskolens religionsrådgiver
Blog
Den første gang
Nu er det nu. Du har fået dit eksamensbevis. Du har mødt dine nye kolleger. Du kan (næsten) finde hen til både kaffe- og kopimaskinen. Du glæder dig til at møde dine elever. Og så ligger der pludselig en besked på aula: Husk årsplanerne skal sendes ud til forældre og til nærmeste leder senest 1/9. Årsplan?
Du har naturligvis hørt begrebet årsplan. Du har også lavet mange forløb på professionshøjskolen. Du har også mødt masser af lærere i din praktik, der har sagt, at du skal lave dette eller hint, fordi det er der, man er i årsplanen. Men hvordan laver man en for første gang?
Læseplan
Start med at kigge i læseplanen. Du skal ikke læse den fra ende til anden. Men se på fagformålet og de obligatoriske kompetencemål og måloverskrifter. Bladr derefter i undervisningsvejledningen. Her kan du finde konkrete eksempler.
Kolleger
Hvem skal have faget i de andre klasser på dit trin? Kan I planlægge sammen? Hvilke materialer har I på skolen? Dine kolleger har formentlig et og andet i skuffen, der kan inspirere dig. Slå et smut forbi fagformand eller skolebibliotekaren. De ved som regel, hvem du kan få hjælp af.
Materialer
En anden tilgang kan også være at se på lærebøgerne (de nyere) eller portalerne. Hvad foreslår de? Nogle lærere vælger at følge forlagenes årsplan – det er nemt og hurtigt. Fordelene er, at nogen har tænkt tankerne for dig, og det hele er tilgængeligt. Ulemperne er, at det ikke helt bliver ”dit”. En god måde kan være at se på, hvad et givet materiale forslår og derefter udskifte nogle af delene. Hvad er du god til? Er du kreativ, god til at fortælle eller kan du få bevægelse ind i alt? Så brug det. Måske har du andre ideer til et eller to af emnerne? Så sæt det ind i stedet.
Den første gang
De næste uger bliver fuld af ”første gang”. Første gang med eleverne. Første gårdvagt. Første forældremøde og første årsplan. Brug dine kolleger. De vil gerne hjælpe dig. De har masser af erfaring og vil gerne dele ud af den. Og vi der er gamle i gårde er vilde med at lære alt det nye, du har med dig.
Velkommen til lærerlivet. Vi er glade for, du er her.