Folkeskolens naturfagsrådgiver

Blog

Kan man få praksischok efter 10 år i folkeskolen?

Uge 1 af skoleåret er gået. En uge, hvor nyuddannet lærer er blevet budt velkommen på skoler rundt i hele Danmark. En uge med nye elever, nye fag, nye indtryk og alt for få timer i døgnet. Men også en uge fuld af liv, glæde og kollegaer.

Offentliggjort

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Flickr/ Recycle Guys

 

Folkeskolens naturfagsrådgiver

Hvert fags netværk på folkeskolen.dk har en lærer tilknyttet som faglig rådgiver. Mette Mellerup er Folkeskolens naturfagsrådgiver. Hendes opgaver er både at blogge, at deltage i debatten på det faglige netværk, finde nye bloggere og være bindeled til redaktionen om, hvad der rører sig i faget – så du er meget velkommen til at kontakte hende, hvis du har et spørgsmål, har lyst til at blogge eller gerne vil dele gode erfaringer fra din undervisning: mettemellerup74@gmail.com

Ramt af praksischok…

Jeg har efterhånden trådt min sko 10 år i folkeskolen – i overbygningen, og et enkelt smut i 4.klasse, som natur/teknologilærer. Sidste skoleår havde jeg fire 9.klasser, som nu er spredt rundt om i landet.

Sædvanen tro mødte jeg op på første skoledag med sommerfugle i maven, gejst i hjertet og planer i hovedet.

Nu er ugen gået, og jeg har fået sovet ud. Hvilken uge fyldt med nye elever. Jeg har mødt over 100 nye elever, som nu er under mine vinger i naturfag. Det er fire 7. klasser, en 4. klasse, en modtagerklasse og så en 3. klasse.

Når ens sko altid har betrådt overbygningen, så udsættes man for ægte praksischok, når man har fordybelsesdag fra 8.10 til 14.10 i 3.klasse. F…. jeg var presset.

Hvorfor er dette interessant? Det er det, fordi jeg hverken er nyuddannet eller mangler viden om folkeskolen. Men alligevel blev jeg presset.

Hvad gjorde jeg? Jeg gik til min dygtige indskolingskollegaer og fik pædagogisk hjælp/fif til, hvordan man underviser i indskolingen.

Til de nyuddannede lærere

Først og fremmest velkommen i folkeskolen. Velkommen til Danmarks vigtigste job. Et job fyldt med op- og nedture. Et job fyldt med glæde, elever, viden, udvikling, gode kollegaer, cool oplevelser men også et job, der til tider trækker tænder ud.

7. gode råd til nyuddannede lærere

  1. Brug dine kollegaer – de lærere som har erfaring med elever, fag eller andet. SPØRG dem. Vi vil gerne hjælpe.
  2. Husk ALT kan IKKE være perfekt hver gang.
  3. ”Stjæl”, kopier undervisningsforløb fra andre og hvis du selv har et godt forløb – så husk at dele.
  4. Lad jobbet blive på skolen, når du tager hjem.
  5. Brug tid på relationen med dine elever, I skal nok nå det faglige.
  6. Vælg dine kampe – du skal ikke kæmpe alle kampe det først år.
  7. Tilmeld dig de faglige netværk på Folkeskolen.dk og bliv inspireret.

Der er mindst 1000 ting at forholde sig til, når skoleåret begynder, både for nyuddannet og erfarende lærere. Du skal IKKE gå i panik, det bliver bedre i løbet af de næste par uger.

Brug tid på din egen lærerrolle og STÅ FAST overfor eleverne.

Husk: Der er altid en plan B, og det er din ledelse. Gå til dem inden det er for sent, hvis presset vokser dig over ørene.

Med ønsket om et godt skoleår for ny som gamle i den danske folkeskole.