Blog

Grundled eller håndled?

Når en elev eller kursist snildt kan identificere udsagns- og grundled i en sætning, men ikke aner, hvad et håndled er, har vi så fejlet? Hvordan finder vi balancen, så de både kan få et arbejde og bevare deres værdighed hos lægen, når de skal forklare deres symptomer?

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Når vi taler om tosprogede og deres udfordringer med det svære danske sprog, oplever vi nok alle, at mange forholdsvis hurtigt lærer at mestre afkodningen, men ikke forståelsen af en tekst. Udenadslære er ’piece of cake’ og en stærk disciplin.

Ledsætning eller simpelt hen bare en led sætning

Alligevel er jeg ofte blevet overrasket, når jeg i praksis oplever, hvor skrap Abdul er til at identificere en ledsætning i forhold til sine danske kammerater, mens det er så svært for ham at forstå det (for os) mest simple budskab på eller mellem linjerne i en tekst.

DSA - Dansk Som meget Andet end sprog

Siden min tid som lærerstuderende på det allerførste hold med linjefaget Dansk som Andetsprog har jeg været optaget af dette finurlige fag. Ud fra egne erfaringer som tosprogslærer, koordinator og konsulent, kursusholder, materialeudvikler og underviser af flygtninge vil jeg dele mine tanker, oplevelser og ikke mindst undren med dig. For DSA er i den grad så meget andet og mere end bare sprog.

Grundled eller håndled?

Når jeg underviser voksne flygtninge og indvandrere, oplever jeg præcis det samme. Gang på gang slår det mig, at mange af dem er imponerende dygtige til at spørge ind til sætningsled og inversion, men ikke aner, hvad eller hvor deres eget håndled er. I farten og vores iver for at gøre dem klar til test og et liv på arbejdsmarkedet, svigter vi efter min mening nemt de emner, som faktisk ligger dem mest på sinde. Følelser og følsomme ord. Emner, der er svære at tale med andre og stadig lidt fremmede om. Ord, der kan være svære at få Google til at oversætte i rette kontekst.

#Fil 2

Snot, sved og sæd

Ja, grammatikken er vigtig for at forstå og kunne bruge sproget korrekt, men har vi ikke også brug for meget mere dialog og et større ordforråd omkring det, der betyder noget for os alle som personer? Som børn, teenagere, søskende, forældre og ægtefæller af kød og blod? Snot, sved og sæd er faktisk ret relevante ord at kende, selv om de ikke altid er så rare at skrive på tavlen - for ikke at tale om at mime..

Menneske først og fremmest

Føromtalte observationer og mange spørgsmål har i hvert fald fået mig til at snakke grammatik ud fra mange flere af de helt dagligdags situationer og personlige udfordringer, når jeg kan se mit snit til det.

Så vi sammen husker, at vi først og fremmest er mennesker, der skal kunne fortælle andre om, hvordan vi har det, hvad vi føler, og hvor vi har ondt. Så vi kan lytte til og forstå hinanden. Så vi kan vise omsorg. Uanset om det er med korrekt ordstilling, brug af den rette præposition eller tilpas arbejdsmarkedsrelateret.