Blog

Sandt eller forkert?

Kan du også nogle gange stå med 10 minutter tilovers? 10 minutter, som på den ene side er for kort tid til at gå i gang med noget nyt, men som på den anden er for kostbare til bare at spilde. Hvis ja, så kommer her lidt førstehjælp til både krop og hjerne.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Uanset sprogligt niveau har jeg ofte brugt øvelsen med ’Sandt/Falsk’ i forskellige variationer. De to ord alene giver rig anledning til at snakke om rigtigt/forkert, ja/nej, enig/uenig, så du allerede her kan guide i forhold til de korrekte kombinationer.

Forberedelse og instruktion

Først sætter jeg de to skilte op i hver sin ende af lokalet eller lægger dem på gulvet. Deltagerne bliver placeret tæt sammen midt imellem skiltene. Jeg står på en stol, så alle kan se min mund og følge med, mens jeg taler højt og tydeligt.

DSA - Dansk Som meget Andet end sprog

Siden min tid som lærerstuderende på det allerførste hold med linjefaget Dansk som Andetsprog har jeg været optaget af dette finurlige fag. Ud fra egne erfaringer som tosprogslærer, koordinator og konsulent, kursusholder, materialeudvikler og underviser af flygtninge vil jeg dele mine tanker, oplevelser og ikke mindst undren med dig. For DSA er i den grad så meget andet og mere end bare sprog.

#Fil 3

Når jeg har sagt mit udsagn to gange, skal de flytte sig i forhold til, om det er sandt eller falsk. Er de i tvivl, bliver de stående.

Eksempler på ’falsk’ til basis

Jeg peger på min røde bluse og siger: Den er grøn.

Jeg holder et D i vejret og siger: Det er et B / Det er en vokal / D som i BIL.

Jeg peger på en kvinde og siger: Det er en dreng.

Eksempler på ’falsk’ til DU 1+2

Jeg peger på mig selv og siger: Jeg er 25 år. (Det er mere end tydeligt, at jeg er over det dobbelte.)

Jeg tager fat i en elev og siger: Hun er min søn. (Her er der jo to fejl, hvilket kan give meget snak.)

Jeg siger: Efter onsdag kommer tirsdag.

#Fil 2

Eksempler på ’falsk’ til DU2+3

Jeg siger: Det er nemt at lære dansk.

Jeg siger: Jeg har 10 negle. (Kan tolkes på to måder, så diskussionen kan blive heftig.)

Jeg siger: Det er tit koldt i Danmark.

Se denne korte video og hør kursisternes (ganske fornuftige) argumenter for sandt og falsk i forhold til vejret i vores skønne land. https://youtu.be/tswbCYXNNs0  

Har du mere end 10 minutter til rådighed, kan du også bede dine elever eller kursister om selv at lave et sandt og et falsk udsagn hver især, som de så får lov til at afprøve på deres klassekammerater. Det giver rigtig god mundtlig og skriftlig træning og masser af dialog.  

For at lette dit arbejde har jeg lavet 4 skiltepar til dig. Print dem gerne i grøn og rød, hvis det er muligt ;o)

Rigtig god fornøjelse!