Blog

Halloween – udnyt den amerikanske højtid i din undervisning

Halloween er vist kommet til Danmark for at blive. Det bliver naturligvis udnyttet af alle, der kan score en økonomisk gevinst ved det. Detailhandlen og forlystelsesparker er allerede godt med på bølgen. Personligt himler jeg lidt med øjnene, men faktisk må jeg indrømme, at engelsklæreren i mig klapper i hænderne. For jeg kan også udnytte højtiden i min undervisning.

Offentliggjort Sidst opdateret

Folkeskolens engelskrådgiver

Hvert fags netværk på folkeskolen.dk har en lærer tilknyttet som faglig rådgiver. Maria Roneklindt er Folkeskolens engelskrådgiver. Hendes opgaver er både at blogge, at deltage i debatten på det faglige netværk, finde nye bloggere og være bindeled til redaktionen om, hvad der rører sig i faget – så du er meget velkommen til at kontakte hende, hvis du har et spørgsmål, har lyst til at blogge eller gerne vil dele gode erfaringer fra din undervisning: roneklindt@gmail.com

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Foto: Halloween-wordcloud lavet på www.wordclouds.com

Det er min fornemmelse, at især elever i indskoling og mellemtrin er vilde med Halloween. Det er dog nok, de færreste børn, der kender detaljerne omkring højtiden, så hvorfor ikke udnytte deres interesse og lave et lille forløb i engelskundervisningen – evt. tværfagligt med kristendomskundskab? Her kan eleverne få indsigt i den kristne kirkes fejring af Allehelgensaften og sammenligne den med den engelsksprogede verdens Halloween.

Man kan arbejde med Halloween på hundredvis af måder. Udover det førnævnte kulturelle og religiøse fokus, har jeg brugt højtiden til følgende:

  1. Fortælling af små, uhyggelige historier i grupper med Halloween-ord. Eleverne skiftes til at trække en seddel med et ord, fx ’spider’s web’, som – på en meningsfuld måde – skal indsættes i den historie, de sammen laver i gruppen.
  2. Skrivning af små, uhyggelige historier med Halloween-ord, individuelt eller i grupper. Lav evt. en liste med Halloween-ord, som de skal forsøge at indsætte så mange som muligt af i deres historie.
  3. Hjemmelavede crossword puzzles med Halloween-ord, fx her: https://worksheets.theteacherscorner.net/make-your-own/crossword/ 
  4. Flotte, kreative word clouds med Halloween-ord, fx her: https://www.wordclouds.com/
  5. Korte stop-motion film med uhyggeligt tema, hvor eleverne indtaler historiens handling til billederne, evt. med historien fra 1 eller 2. 

Personligt græmmer jeg mig over Halloween. Ikke som højtid eller som amerikansk tradition, men fordi det i vores kapitalistiske forbrugssamfund bliver brugt som et middel til at få folk til at bruge (endnu) flere penge. Men i min undervisning er der bestemt plads til Halloween. Her er det mig, der udnytter, at den amerikanske højtid er kommet til Danmark, for her giver det mening. Her kan jeg spinde noget helt andet guld – nemlig læring hos mine elever.