Skolelederens blog

Blog

10 gode børneråd til den nye skoleleder

På den sidste dag som skoleleder på Vestre Skole i Silkeborg fik jeg 10 gode råd, som elever i første klasse havde samlet til mig. Rådene har jeg hængt op på Mølleskolen i Ry, hvor jeg lige er begyndt som skoleleder. Børn er de klogeste, jeg kender.

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Det var min sidste skoledag på Vestre Skole i Silkeborg efter 8 fantastiske år i skolelederstolen. En overvældende og rørende dag for mig med musik og quiz i skolegården, afskedssang fra lærerne og en rundtur rundt i alle klasser, hvor jeg blev mødt med flag, sang og teater.

Skolelederens blog

"10 gode råd til en ny skolestart" var en gave som 1. årgang havde formuleret ud fra egen empiri. En ny skolestart var netop det, jeg stod overfor, da jeg dagen efter skulle starte som ny skoleleder på Mølleskolen i Ry. De 10 råd er for mig endnu en bekræftelse i, at børn er kloge og eftertænksomme. Jeg kunne ikke have forestillet mig et bedre rådgivningspanel dagen før min nye skolestart.

Råd nr. 5: "Spørg om hvad de plejer at gøre".

Som ny skoleleder er det vigtigt at være nysgerrig og stikke fingeren i jorden. Jeg betragter mig selv som en innovativ skoleleder, der brænder for skoleudvikling, og derfor er dette råd særlig vigtigt for mig.Mølleskolen er en stor organisation og en kortlægning af igangværende udviklingsprojekter skal være fundamentet for den videre udvikling af Mølleskolen. Derfor må jeg stille en masse spørgsmål helt ud i krogene af skolen, så jeg sikrer en klar strategi, inden vi søsætter en masse nye projekter.

Råd nr. 6 "Husk at være synlig - lad være med at gemme dig".

Jeg tror, de fleste kender følelsen af at være ny et sted, og inderst inde have lyst til at gemme sig. Men de kloge børn ved godt, at denne lyst skal undertrykkes netop ved at tale med og hilse på folk, og spørge om vi må være med i legen, som det kommer frem i råd 3, 4 og 7. Man skulle tro, at børnene havde lyttet til de sidste års dagsorden om mere synlig ledelse i skolerne.

Råd nr. 9 "Husk at spørge andre til råds".

Netværk er vigtigt! Hvis vi vil udvikle skolen til en tidsvarende folkeskole i det 21. århundrede, må vi gøre det sammen. Det gælder i samarbejdet mellem skoler, med forældre, lokalsamfund, og andre interessenter - Men allervigtigst sammen med børnene. De er de klogeste, vi kender!