Astra-bloggen

Blog

Naturfagsprøven - hvor kan man få hjælp?

“Riiing” - “pling” - hos kollegerne i Astra er der fuld gang i arbejdet med at understøtte læreres og kommuners arbejde med at tilrettelægge undervisningen på nye måder, så den fører frem mod den nye naturfagsprøve.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Telefonen ringer på Astras hovednummer. Det er en fagteamformand, der har hørt, at der er gratis temadage om fælles undervisning frem mod den fælles prøve - men er der også en temadag i Nordjylland? Jeps - min kollega Christina Binau gelejder ham ind på Astras kalender, og han får tilmeldt en hel håndfuld naturfagslærere fra skolen.

En mail tikker ind i min mailboks. Det er en koordinator fra en kommune i Hovedstaden. Der skal være et lokalt arrangement om den fælles prøve, og vi har sammen strikket et program sammen, der bl.a. involverer en ledelsesrepræsentant fra hver af kommunens skoler. Formålet er, at lærerne og ledelsen sammen får et overblik over de nye opgaver, der er for skolens naturfagsteam, når nu undervisningen i højere grad end tidligere skal planlægges på tværs af de tre fag. Alle regioner har via den kommunale naturfagskoordinator en Astra-konsulent som primær kontaktperson. Find din kommunes naturfagskoordinator og en oversigt over medarbejderne i Astra.

En skoleleder har kontaktet en naturfagskoordinator, der skriver til min anden kollega Ole Kronvald. Skolelederen har brug for at få opklaret nogle helt specifikke spørgsmål vedr. muligheder for at arbejde med holddannelse i forbindelse med naturfagsprøven. Ved fælles hjælp finder de frem til en brugbar løsning, og skolelederen henvises til vores “Danmarksliste”, hvor de skoler, der allerede har erfaringer med den nye naturfagsprøve, har lagt deres kontaktinfo. Skolelederen vil drøfte spørgsmålet med lederen på en naboskole, som han regner med har erfaringer med holddeling og den nye prøve.

Den fælles naturfagsprøve er en realitet for alle naturfagsteam i hele kongeriget, og det er ikke for tidligt at komme i gang! Men der er heller ingen grund til at opfinde den dybe tallerken hver for sig på alle landets skoler, så derfor opfordrer vi fra Astra til, at I deler med hinanden, bruger Astras resurser og hjemmesider, deltager i arrangementer og i det hele taget udnytter, at vi sammen kan meget mere end hver for sig!

Astra-bloggen

Astra er det nationale naturfagscenter i Danmark. Astra udvikler, samler og formidler den viden, du har brug for. Vi arbejder målrettet på at styrke netværk og understøtte relevant videndeling med det mål at skabe rammer for en optimal læring på din skole. Astra står bl.a. bag Science Talenter, Unge Forskere, Naturvidenskabsfestival, Masseeksperiment og er medarrangør af Big Bang - konferencen. Vi blogger bl.a. om talent, undersøgende arbejde, Engineering, den fælles naturfagsprøve, kommunal forankring og STEM.