Ann-Berit

Blog

Ondskabsfuld er et ord, jeg undrer mig over...

Måske har I også prøvet at udfylde alenlange skemaer om elever, som er indstillede til en undersøgelse hos PPR. Forleden fandt jeg et af disse skemaer i kopimaskinen og kiggede det igennem - og undrede mig....

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Jeg fandt et skema i kopimaskinen forleden. Med 40 spørgsmål til læreren om en elevs adfærd i klasserummet. Og jeg kan selvfølgelig godt gennemskue, hvad man gerne vil afdække med de 40 spørgsmål, så de fleste af spørgsmålene giver mening for mig.

MEN et enkelt stikker lidt af: "Handler barnet ondskabsfuldt eller hævngerrigt?"

Ann-Berit

Jeg er dansklærer og PLC-medarbejder på Mølleskolen i Ry. I mit lærerliv er børnene i centrum. Min undervisningstid er ikke min egen. Det er børnene. Jeg har særligt fokus på børnefællesskaber. Det er vigtigt for mig, at børnene er trygge i deres fællesskab. Så bliver de nemlig i stand til at deltage i undervisningen og få optimalt udbytte. Jeg elsker mit arbejde og tænker på det uafbrudt - også når jeg har fri, og jeg gør det med glæde og stolthed.

Jeg tror faktisk aldrig, jeg har mødt et ondskabsfuldt barn. Jeg har mødt virkelig mange børn, som er frustrerede, pressede, vrede, kede af det, bange, bekymrede og alt, hvad man ellers kan finde af følelser i den bolgade. Men ondskab???

Den køber jeg ikke. 

Jovist kan det synes ondskabsfuldt, når et barn slår andre med en kæp eller hvad man nu ellers kan slå med. Men jeg får bare aldrig øje på ondskab som det første. Jeg får øje på alle de ovennævnte følelser, som udløser en handling, der kan synes ondskabsfuld. 

Faktisk synes jeg slet ikke ondskab børn være en del af vores pædagogiske sprogbrug. 

Jeg ved godt, at formuleringen hæfter ondskab på barnets handlinger og ikke på barnet selv, men jeg er stadig ikke vild med det. 

"Er du ikke lidt blødsøden, Ann-Berit? Børn kan godt handle ondskabsfuldt." 

Måske. Jeg ser bare rigtig meget andet i børns handlinger end ondskab. Jeg ser på børns ønsker.

Børn, som handler i affekt og gør uhensigtsmæssige ting, som kan synes ondskabsfulde i andre børns - og voksnes øjne - er alle børn, som har et ønske. Det kan være et ønske om at bestemme, at få sine ting tilbage, at få rettet op på en uretfærdighed, at give tilbage, at få afløb for sine frustrationer..... Der kan være mange veje hen til den voldsomme adfærd. 

Men jeg har bare aldrig brugt ordet: "ondskabsfuld" om børn og deres handlinger. Det ligger simpelthen forkert i munden.