Blog

Brainbreaks – uundværlige små åndehuller i undervisningen

I min undervisning forsøger jeg at indlægge såkaldte brainbreaks for at give eleverne et lille åndehul. Især i 90 minutters modulerne er et lille break, hvor man et kort øjeblik gør ’noget andet’, guld værd. Over årene har jeg oparbejdet et temmelig stort repertoire af disse små aktiviteter. Én, jeg altid vender tilbage til, er en lille klappeøvelse med tal. Læs (og se!) med, og bliv inspireret til din egen undervisning.

Offentliggjort Sidst opdateret

Folkeskolens engelskrådgiver

Hvert fags netværk på folkeskolen.dk har en lærer tilknyttet som faglig rådgiver. Maria Roneklindt er Folkeskolens engelskrådgiver. Hendes opgaver er både at blogge, at deltage i debatten på det faglige netværk, finde nye bloggere og være bindeled til redaktionen om, hvad der rører sig i faget – så du er meget velkommen til at kontakte hende, hvis du har et spørgsmål, har lyst til at blogge eller gerne vil dele gode erfaringer fra din undervisning: roneklindt@gmail.com

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Foto (privat): Her er det nogle af mine søde elever i 9. klasse, der demonstrerer klappeøvelsen. 

Denne brainbreak fungerer både som det, den er; et lille ’break’, men også som en træning af elevernes koncentration, evne til at multitaske, fokusere og fordybe sig. Jeg bruger den i engelsk, men den kan bruges i alle fag og sikkert også på de fleste årgange. Mine elever i udskolingen har som oftest elsket den. Der går ofte sport i at forsøge at holde den kørende så længe som muligt og evt. slå deres egen rekord. Samtidig nyder de det lille åndehul og vender som regel tilbage til arbejdet med fornyet energi.

The basics – sådan gør du

Eleverne placerer sig på stole i en cirkel. Har man ikke et lokale til rådighed til dette, eller har man ikke tid til at rykke alle borde ud til siden, kan aktiviteten også sagtens gennemføres på deres almindelige pladser, blot de rykker sig lidt ud fra bordet. Læreren placerer sig også i cirklen og er aktiv deltager hele vejen igennem aktiviteten.

Først skal eleverne lære klapperytmen, som består af fire elementer og er relativt simpel:

  1. Begge hænder klappes mod lårene
  2. Klap i hænderne
  3. Højre hånd laver ’thumbs up’ over højre skulder
  4. Venstre hånd laver ’thumbs up’ over venstre skulder

Når alle elever kan rytmen, tilføjes næste niveau. Her tildeles alle elever et tal svarende til antallet af elever. Læreren er nr. 1, eleven ved siden af læreren i cirklen er nr. 2 osv. Læreren starter rytmen, og alle elever klapper i takt. Når alle laver ’thumbs up’ over højre skulder, siger læreren sit nummer (one) og derefter – ved ’thumbs up’ over venstre skulder – det næste tal i rækken (two). Elev nr. 2 siger så på samme måde sit eget nummer (two) og dernæst det næste tal i rækken (three).  

Sådan gør du det lidt sværere

Efterhånden som alle elever har sagt deres nummer, og rytmen stadig kører (det kræver nok lidt øvelse i starten), kan man tilføje et sværere element, hvor eleverne selv må vælge, hvilket nummer (=elev) de siger. Man skal på den måde være ret så fokuseret og koncentreret, for misser man, går hele rytmen i skuddermudder for alle. Vær opmærksom på ikke at komme til at øge hastigheden undervejs, for så kan det være ret svært at nå at sige især de høje tal.

God fornøjelse med aktiviteten ude i klasserne! 😊