Blog

Meningsfuldhed

Måske vi skal lægge mobilen et øjeblik og tale med hinanden

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Psykologen på Bryggen

Jeg er uddannet psykolog fra Aarhus Universitet i '94 og specialist i klinisk psykologi og sundhedspsykologi. Jeg er ansat på en Børne-Ungeafdeling og har egen praksis. Min væsentligste opgave er at inddrage mig selv kreativt og minimere den professionelle attitude. Dog uden at tabe min professionelle rolle af syne. De mennesker, der søger hjælp, mangler retning. De svæver i ingenting. Så min opgave bliver at give tingene retning igen og understøtte den handlekraft, der skabes gennem samtalen. At være medmenneske. At være til stede og nærværende og give samtalepartneren håb. Jeg blogger i min fritid om det moderne familieliv www.jeanneomfamilieliv.dk. Nu også her på Folkeskolen, hvor fokus vil være børn og unge. Jeg ser frem til komme i dialog med dig.

Det er blandt andet i mødet med andre, at livet får mening. Skulle vi ikke øve os i at pakke mobiltelefonen væk og i stedet begynde at tale sammen.

Mødet  med andre mennesker er noget af det bedste, jeg ved. Jeg øver mig i at tage kontakt, selv til folk jeg ikke kender, når jeg eksempelvis sidder i toget. Jeg har ellers haft for vane, som rigtig mange andre, instinktivt at gribe ud efter mobilen, når jeg nu alligevel sidder der.

At tale med personen ved siden af og være sådan rigtig til stede sammen med andre mennesker kan være meget berigende.

At man også kan have et sådant møde i Fitness, oplevede min mand forleden midt i at han løftede vægte. De kender  hinanden lidt fra bybilledet og Fitness centret. Bedst som de stod der, og efter et par indledende udvekslinger af fraser om vejret,  så han på min mand og spurgte:

Hvad drømmer du om?

Og det var altså ikke, hvor mange kilo min mand drømte om at kunne løfte. Der var meget mere på spil. Havde det nu været Albæk, ville han have spurgt: Hvad giver mening for dig?

Definitionen på meningsfuldhed er,  at du har følelserne af, at dit liv er et værdifuldt og håbefuldt liv, når du ser på det liv du har levet, det sted du er i dit liv, og når du ser frem på det liv, der ligger og venter.

Hvad drømmer du om?

Wauv,  et stort spørgsmål når man står der i lycra og storsvedende. Men de havde talt sammen. Talt om det der havde betydning for dem hver især. Hvor de var i livet og gerne ville bevæge sig hen.

Jeg læste om en undersøgelse forleden, der viste,  at mennesker, der føler sig lykkelige, har dobbelt så mange samtaler om dybe emner som kærlighed, religion og politik, som dem der ikke føler sig lykkelige. Det kunne min mand bekræfte. Et sådant møde med et andet menneske gir rent faktisk et øjebliks lykkefølelse.

En samtale kan finde sted hvor som helst. I toget, i indkøbscentret, på trappeopgangen, i Fitness.

Hvad drømmer du om?