Sponseret blog: Microsoft Uddannelse

Sponseret blog

5 aktiviteter dine elever kan lave i Minecraft: Education Edition

- Okay, teknisk set er vi tættere på ti, men der er bare så mange muligheder, at det kan være svært at begrænse sig.

Publiceret

Sponseret blog: Microsoft Uddannelse

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

For fire år siden stod jeg i min 3. klasse og havde ikke sovet om natten, fordi jeg havde sagt ja til at teste en ny udgave at spillet Minecraft til skolebrug, og jeg ærlig talt ikke helt vidste hvad jeg skulle igang med. Det viste sig dog, at jeg ikke havde grund til søvnløse nætter, da mine elever havde helt styr på spillet, og hellere end gerne ville hjælpe både mig og hinanden.

Minecraft: Education Edition er en særlig udgave af det populære spil med særlige funktioner og indhold til skolebrug. Det kan bruges i alle fag og udvikler også andre kompetencer som f.eks. samarbejde, kreativitet og kommunikation. Spillet kan bruges på klasse-niveau, i mindre elevgrupper eller af eleverne individuelt.

Resten af skoleåret 2019/20 er Minecraft: Education Edition gratis tilgængeligt for alle med Office 365 og kan spilles på Windows 10, iPad og Mac OS. Spillet skal blot downloades (aka.ms/download) og så kan elever og lærere logge ind med deres skolekonto.

Med indbyggede værktøjer som f.eks. den 'forenklede læser' til højtlæsning og oversættelse, kan de fleste elever uanset alder og faglige udfordringer være med. 

Der ligger meget materiale klar til brug, så det er let at komme igang - også hvis man som lærer aldrig har arbejdet med spillet før. Forløb og aktiviteter kan planlægges så du som lærer slet ikke behøver, at være i spillet selv. Eleverne kan nemlig selv oprette verdener og arbejde alene eller invitere andre ind.

Hvis du er nysgerrig på hvordan spillet virker, kan du tage et gratis online kursus her: https://aka.ms/MinecraftKursus

Her er nogle idéer til aktiviteter, der er lige til at gå igang med:

  1. Minecraft-missionen fra Aarhus Universitetshospital - https://aka.ms/MinecraftBattle Vi har i samarbejde med Teknologipagten/Teksperimentet fået udviklet en mission af Aarhus Universitetshospital. Dette er en udfordring fra den virkelige verden, hvor hospitalet beder eleverne om hjælp til at designe deres børne- og ungeafdeling og hvor eleverne skal bygge deres løsning i Minecraft: Education Edition.

  2. De 120 ord - Dowload verdenen her: aka.ms/MEE120ord

    LasseFar81 har oprindeligt udviklet Minecraftverdenen om de 120 ord til den almindelige udgave af Minecraft. Vi er så heldige at vi har fået lov til at konvertere verdenen til Minecraft: Education Edition. Her kan eleverne enten arbejde med de opgaver der ligger i verdenen eller du kan lave dine egne 120 ords-opgaver, som kan løses ved hjælp af spillet. Se en guide til verdenen i videoen.

  3. Danskforløb - https://aka.ms/MinecraftDansk  Eleverne skal i arbejdet med tekstanalyse bygge miljøbeskrivelser i Minecraft. Forløbet er en kombination af arbejde i og udenfor spillet.I undervisningsforløbet arbejdes der med at udvikle kompetencemål omhandlende oplevelse og indlevelse i arbejdet med litteratur. Det fulde forløb kan findes på ovenstående link, og er differentierbart i forhold til klassetrin og antal lektioner til rådighed. Det indeholder både det faglige forløb, forberedelse til brug af Minecraft i undervisningen samt opgaveark.

  4. Matematikforløb - https://aka.ms/MinecraftMatematik I dette forløb skal eleverne arbejde med konstruktion og beregning af plane og rummelige geometriske figurer i Minecraft. Opgaverne er en kombination af skitsering og opgaveløsning både i og udenfor spillet. Det fulde forløb kan findes på ovenstående link, og er differentierbart i forhold til klassetrin og antal lektioner til rådighed. Det indeholder både det faglige forløb, forberedelse til brug af Minecraft i undervisningen samt opgaveark.

  5. Byggeudfordringer - https://aka.ms/Byggeudfordringer - verdenerne kan findes i biblioteket i spillet

    • ​​​​​​​Bogomslag - i denne verden kan du f.eks. få dine elever til at bygge et bogomslag der passer til deres frilæsningsbog - evt. i 3D, så forsiden nærmest bliver levende

    • Koralkodning - Eleverne skal i denne verden lave koralrev ved hjælp af programmering. Der ligger allerede en MakeCode fil og instruktioner klar til brug i verden. Skiltene kan oversættes ved hjælp af den 'forenklede læser'.

    • Pixelportrætter - I denne verden er der mange muligheder, og den kan bruges i flere fag. Eleverne kan f.eks. gengive kendte værker i billedkunst, lave selvportrætter eller arbejde med personkarakteristik i dansk eller andre sprogfag.

    • Tegneserier - Denne verden kan bruges i flere fag og til mange forskellige emner. Udover de gængse muligheder til historiefortællinger og genrearbejde i sprogfagene, tænker jeg også, at verden kan bruges til at vise forståelse indenfor de øvrige kulturfag - f.eks. en "En Faraos død og begravelse" i historie.

    • Elementær skattejagt - I denne verden skal eleverne på opdagelse i kemiens verden, og lære hvilke grundstoffer forskellige materialer består af.

Kom med i vores gruppe på Facebook, hvor danske lærere deler og hjælper hinanden med Minecraft i undervisningen.

Hvis du har spørgsmål, kan Microsofts Uddannelsesteam kontaktes på: uddannelse@microsoft.com eller du kan læse vores blog på: aka.ms/msdkedublog