Blog

Etik i engelskundervisningen
Vi lærere skal turde diskutere etik og moral langt oftere med vores elever. Vi skal ikke være bange for at påtvinge vores elever en bestemt holdning. Heldigvis er sprogundervisningen nærmest som skabt til interessante etiske debatter, når vi arbejder med andre kulturer, religioner og livsformer. Senest kom jeg ind på tolerance og accept i mit forløb Another Way of Life.
Foto: flickr/com/Mike Cohen - En etisk debat i engelskundervisningen: Hvor går grænsen for, hvad vi som samfund skal acceptere og tolerere?
Folkeskolen forsømmer elevernes etiske dannelse, viser et nyt forskningsprojekt. Årsagen er blandt andet, at lærerne er bange for at komme til at indoktrinere eleverne – eller at blive beskyldt for at forsøge at gøre det. Jeg har tidligere berørt emnet om indoktrinering her på bloggen i dette indlæg om det amerikanske valg i 2016, og min holdning er klar: Jeg er ikke kun lærer, men også et menneske med alt, hvad dertil hører. Men samtidig er jeg professionel. Derfor er jeg ikke bange for at diskutere etiske problemstillinger med mine elever.
Engelsk i 9. klasse: Another Way of Life
I engelsk i 9. klasse har vi netop afsluttet forløbet: Another Way of Life. Her har vi arbejdet med Amish-folket i USA samt med andre grupper af mennesker, der lever livet anderledes end den typiske dansker. Blandt andet har vi læst om de såkaldte breatharians, som påstår at leve udelukkende af vand, luft og universets energi. Vi har læst om folk, der lever off the grid samt om lidelsen(?) species dysphoria og de mennesker, der føler sig født i en forkert art og foretrækker at leve som eksempelvis en kat. Og ja, der blev trukket på smilebåndet af især den sidste gruppe mennesker i 9.B. Derfor besluttede jeg mig for at tage en etisk debat op i klassen. Oplægget til debatten lød således:
- In modern society we do (now) accept and tolerate people who feel born in the wrong gender. Earlier those people were considered sick. But what about people who feel born in the wrong species? Are they sick? Or should we embrace them (too) and help them live the life they want? If yes, where do we draw the lines?
Debatten – hvor går grænsen for, hvad vi som samfund skal acceptere og tolerere?
Eleverne blev tildelt roller med bestemte holdninger, som de skulle præsentere i ”studiet”. En elev var sågar født i den forkerte art og ønskede at leve livet som en gris (efter eget valg). Og i bedste Debatten-stil agerede jeg Clement Kjærsgaard, som forsøgte at dysse de opildnede deltagere ned undervejs. Alt foregik naturligvis på engelsk til stor udfordring for både eleverne og faktisk også mig som lærer.
Lærer – hvad vil du helst beskyldes for?
Det er en af de bedste engelsktimer, jeg har haft længe. Selvom der blev grinet, blev der også tænkt og reflekteret en hel del. Vi lærere skal ikke være bange for at tage etiske problemstillinger op i vores undervisning. Vi skal turde være os selv med alt, hvad det indebærer og samtidig vide, at vi er professionelle nok til ikke at påvirke vores elever i en bestemt retning. Og helt ærligt, så vil jeg altså langt hellere beskyldes for at forsøge at indoktrinere mine elever, end at jeg vil beskyldes for at forsømme mine elevers etiske dannelse.
https://www.youtube.com/watch?v=AKRr94ssnQo&t=46s
Should society pay for this man's transformation so he can live life as a cat?