Danske Skoleelever
Blog
Do you MIND ME?
Gennem hele livet står vi - elever - i situationer, hvor der er brug for at kunne bruge sin opmærksomhed og sit nærvær, hvis det man står over for, er usikkert eller skaber uro i kroppen
Det kan være inden en eksamen, hvor man bliver nervøs. Det kan være, hvis man ikke ved, hvem man skal lege med i frikvarteret. Eller når man opdager, at man har glemt sit idrætstøj for anden gang i træk, og er nervøs for, hvad idrætslæreren vil sig.
Derudover vokser vi op i en mere kompleks verden, der stiller store krav til vores omstillingsparathed og vores fokus. Som eksempel bliver mere og mere af skolearbejdet flyttet til digitale platforme, som giver mange nye muligheder, men som også gør, at det kan være sværere at fordybe sig og fokusere, fordi kommunikationsformen på sociale medier, kræver at vi hele tiden er meget tilgængelige (Bogpanelet 2021, The Mindfulness Initativ 2021).
Som lærere, forældre og andet fagpersonale siger I ofte til os, at vi skal ’fokusere’, vi skal koncentrere os bedre og holde os til opgaven, på trods af at de omskiftelige omstændigheder for læring, gør det svært, og at vi ikke altid ved, hvordan vi skal fokusere. Selvom vi er bevidste om udfordringerne, træner vi sjældent livskompetencer, der gør, at vi er i stand til at holde fokus – nemlig vores opmærksomhed.
Hvis vi ønsker, at børn og unge kan navigere i og trives i en hektisk skolehverdag og en omskiftelig verden, er det vigtigt, at vi prioriterer træning af vores opmærksomhed. – I bliver nødt til at ’MINDE’ os og hjælpe vores hjerner med at få mere ro.
Vi ved også, at der ikke er noget quick-fix, men vi tror på, at greb, der tager udgangspunkt i forskning i mindfulness, kan være et skridt i den rigtige retning.
Derfor er jeg glad for, at vi nu i Danske Skoleelever igangsætter et samarbejde med TrygFonden, der har til formål, gennem letforståelige øvelser, at træne elever i at mestre eget skoleliv. Projektet hedder MIND ME.
I projektperiodens første år, skal vi udvikle øvelser i en samskabelsesproces med otte klasser spredt over hele Danmark. Du kan læse mere om MIND ME og ansøge om at blive pilotklasse her.
Hvis du har direkte spørgsmål til projektet, er du altid velkommen til at kontakte projektleder Ronja Lundberg på rol@skoleelever.dk