Blog

Hvordan får man succes som engelsklærer?

Er de nyudklækkede engelsklærere dygtige nok til engelsk? Ikke hvis man spørger censorerne på læreruddannelsen. Men er der ligefrem grund til at udtrykke ’ganske stor bekymring’, som det står beskrevet i censorrapporten? Nej, ikke hvis man spørger mig.

Offentliggjort Sidst opdateret

Folkeskolens engelskrådgiver

Hvert fags netværk på folkeskolen.dk har en lærer tilknyttet som faglig rådgiver. Maria Roneklindt er Folkeskolens engelskrådgiver. Hendes opgaver er både at blogge, at deltage i debatten på det faglige netværk, finde nye bloggere og være bindeled til redaktionen om, hvad der rører sig i faget – så du er meget velkommen til at kontakte hende, hvis du har et spørgsmål, har lyst til at blogge eller gerne vil dele gode erfaringer fra din undervisning: roneklindt@gmail.com

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Foto (privat): Hvis du er engelsklærer og ikke kender til de falske komparativer, så fortvivl ej. De kan nemlig slås op. Her er det Gyldendals "The Grammar" §118. 

D. 29. oktober kunne man her på folkeskolen.dk læse, at de kommende engelsklærere ifølge censorerne på læreruddannelsen ikke er stærke nok i deres engelske sprog. I årets censorrapport blev der konkluderet, at nok er de kommende sproglærere dygtige rent didaktisk, men at der er grund til at udtrykke ’ganske stor bekymring’, når det kommer til deres sproglige egenfærdigheder.

Om jeg synes, at det er problematisk? Ja! Man får ikke mig til at sige, at det ikke betyder noget, at man som kommende sproglærer ikke mestrer det sprog, man skal undervise i, på et højt nok niveau. Selvfølgelig gør det dét. Men det er ikke altafgørende for, om du lykkes som lærer.

Undersøgelse: Hvad er en god (engelsk)lærer?

For nøjagtig to år siden lavede jeg min egen lille undersøgelse blandt mine daværende elever i 8. klasse. Jeg var nysgerrig på, om det er personlige eller faglige egenskaber, der vægter højst hos eleverne, når de skal beskrive ’den gode lærer’.  Der var ingen tvivl hos mine elever: Personligheden er mere afgørende end fagligheden. Læs selv mit indlæg med undersøgelsen her.

Sprogligt højt niveau er ikke (alt)afgørende for, om du lykkes som lærer

Selvom min egen lille undersøgelse hverken er repræsentativ eller baserer sig på videnskabelige data, så er den alligevel tankevækkende. Mine 22 elever i 8. klasse vidste godt, hvad der virkede. En lærer, der mestrer engelsk på et højt niveau, er ikke nødvendigvis(!) en god lærer. Men en engageret lærer, der med indlevelse, empati, forståelse og tålmodighed – tilsat en god portion selvironi og humor – formår at gøre sin undervisning spændende og vedkommende for sine elever, se – dét er en god lærer. Så gør det ikke så meget, at man ikke kender reglerne for oversættelsen af falske komparativer (eller ikke kan stave til 'superior'). Det kan man nemlig slå op.