Blog

Karakterer: Når 10 ikke er godt nok

Når en elev grædefærdigt trygler mig om ekstraopgaver for at træne sig fra 10 til 12 i den kommende retskrivningsprøve, begynder mine advarselslamper at blinke. Som lærer skal jeg turde sige nej og i stedet ordinere Netflix og afslapning for en stund.

Publiceret Senest opdateret

Folkeskolens engelskrådgiver

Hvert fags netværk på folkeskolen.dk har en lærer tilknyttet som faglig rådgiver. Maria Roneklindt er Folkeskolens engelskrådgiver. Hendes opgaver er både at blogge, at deltage i debatten på det faglige netværk, finde nye bloggere og være bindeled til redaktionen om, hvad der rører sig i faget – så du er meget velkommen til at kontakte hende, hvis du har et spørgsmål, har lyst til at blogge eller gerne vil dele gode erfaringer fra din undervisning: roneklindt@gmail.com

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Foto: flickr.com/BeardedMango

Som lærer betragter jeg 10-tallet, som dét, det er: Den fortrinlige præstation. Men for nogle af mine elever forholder det sig helt anderledes. 10-tallet er beviset på, at du lige præcis ikke er god nok til 12 – og hvorfor være tilfreds med mindre end det allerbedste?

Trygler om ekstraopgaver

Selvfølgelig skal jeg støtte mine elever i deres faglige ambitioner, men jeg synes ærligt talt, det tager overhånd, når jeg skal trøste 10-tals piger, der grædefærdigt trygler mig om ekstraopgaver, så de kan øve sig inden næste prøve. I jagten på det forjættede 12-tal er disse piger mere end klar til at ofre weekender og aftener på at træne startkomma, hvis det er dét, der skal til for at score de få ekstra point op til 12-tallet.

Der er andet i livet end karakterer

Vi har alle de elever, der presser sig selv til det yderste, og jeg tror, det er vigtigere end nogensinde før, at vi tør sige til dem, når nok er nok. At der er andet i livet end karakterer. Det er fint at være ambitiøs, men det må simpelthen ikke være på bekostning af alt det, der også følger med at være ung.

Netflix og afslapning

”Gå hjem og se Netflix”, har jeg ind imellem svaret mine utilfredse 10-tals piger, når de har bedt om ekstraopgaver. Jeg er muligvis den underligste lærer, de nogensinde har mødt, men jeg trøster mig med, at Netflix og afslapning ikke behøver være lig med, at de ikke forbedrer deres faglige præstationer. Måske er det tværtimod dét, de har brug for, så de næste gang scorer 12-tallet. Og på den måde slår jeg faktisk to fluer med ét smæk.