Folkeskolens madkundskabsrådgiver

Blog

Panikken bredte sig og faldt lidt ned igen

Det er nu nogle dage siden, ”Folkeskolen” udkom, og det gik op for nogle af læserne, at eleverne skal til at have ”Håndværk og design” fra 3. klasse, og panikken bredte sig på de sociale midler.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Der er stor forundring over, at det ikke har været italesat i medierne, men at det skal læses i ”Folkeskolen”.

Samtidig med jubel over mere Håndværk og design er der en masse ubesvarede spørgsmål

Folkeskolens madkundskabsrådgiver

Hvert fags netværk på folkeskolen.dk har en lærer tilknyttet som faglig rådgiver. Christian Bunk Svane er Folkeskolens madkundskabsrådgiver. Hans opgaver er både at blogge, at deltage i debatten på det faglige netværk, finde nye bloggere og være bindeled til redaktionen om, hvad der rører sig i faget – så du er meget velkommen til at kontakte ham, hvis du har et spørgsmål, har lyst til at blogge eller gerne vil dele gode erfaringer fra din undervisning: domesticscience@yahoo.com

  • Hvis der skal være håndværk og design både i 3, 4, 5/6 og som valghold på 7. årgang, hvorledes bliver belægningen af lokalerne? Vil det overhovedet kunne lade sig gøre?
  • Hvad skal eleverne undervises i? Der er endnu ikke lavet mål for undervisningen hverken for 3. eller 7. klassetrin. Men jeg har læst, de er på vej.
  • Hvilke designprocesser kan man lave med børn i klasse. Deres abstraktionsniveau er ikke højt? Men kreativiteten kan sagtens være det. På de skoler, hvor Håndværk og design allerede er på skemaet på 3.årgang, er der kun gode anbefalinger.
  • Er der lærere nok på den enkelte skole med linjefag? Eller er det et af de fag, hvor kravet bliver slækket og først skal gælde om 5 år.
  • Hvor kommer pengene fra til materialer? Det er et forbrugsfag og absolut ikke et billigt fag. Både det der forbruges her og nu som træ, garn og stof er dyrt. Opgradering og vedligehold af værktøj både i sløjdafdelingen og sy værkstedet er dyrt.

Det er fra skoleåret 20/21, der skal indføres Håndværk og design fra 3. klasse. Så der er 1½ år til at udarbejde fagmål og lærerplaner og til planlægning ude på skolerne.

Og så skal vi også lige finde ud af, hvordan vi skal planlægge os ud af madkundskab med kun to lektioner om ugen i 6. klasse. Og hvor regningen for udvidelsen af materialetunge fag skal sendes hen. Der er nogle, der har travlt.