Blog

Motionsdagen 2018: Opbevaring (tilsat lidt bevægelse)

På fredag er det skolernes motionsdag. En tradition, der går mere end 30 år tilbage i tiden. Dagen har dog ændret karakter de senere år, og nu handler det på mange skoler desværre ikke længere (kun) om motion, bevægelse og frisk luft, men om at få tiden til at gå, indtil de kære børn må sendes hjem på velfortjent efterårsferie.

Publiceret Senest opdateret

Folkeskolens engelskrådgiver

Hvert fags netværk på folkeskolen.dk har en lærer tilknyttet som faglig rådgiver. Maria Roneklindt er Folkeskolens engelskrådgiver. Hendes opgaver er både at blogge, at deltage i debatten på det faglige netværk, finde nye bloggere og være bindeled til redaktionen om, hvad der rører sig i faget – så du er meget velkommen til at kontakte hende, hvis du har et spørgsmål, har lyst til at blogge eller gerne vil dele gode erfaringer fra din undervisning: roneklindt@gmail.com

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Foto: flickr.com/Otto Kristensen

Før reformen var skolernes motionsdag en dejlig dag. Der var fokus på socialt samvær, frisk efterårsluft og naturligvis bevægelse. De fleste skoler havde et program, der bød på fælles opvarmning, en gå-/løberute i lokalområdet og en fælles afslutning med nogle sunde snacks. Omkring kl. 11.30 ønskede man hinanden god efterårsferie.  

Beskæftigelse af ferietrængende børn

Motionsdagen anno 2018 har forvandlet sig til en lang og opslidende dag. Grundet reformens krav om et højere timetal for alle skoleelever, kan vi på særlige dage som fx motionsdagen ikke sende eleverne hjem tidligere. Det betyder, at de skal være i skole fra ca. 8.00-14.15. Sagt med andre ord skal vi opfinde aktiviteter, der beskæftiger ferietrængende børn og unge i lidt over seks klokketimer. Sæt i gang!

Fredagens program på min skole taler næsten for sig selv:

  • 8.00-9.00: I egne klasser (her må den enkelte lærer selv ’finde på noget’, i udskolingens tilfælde vil det oftest være noget fagligt)
  • 9.00-9.15: Fælles opvarmning i hallen
  • 9.15-10.00: Pause
  • 10.00-11.00: Motionsløb, del 1
  • 11.00-12.00: Pause
  • 12.00-13.00: Motionsløb, del 2
  • 13.00-13.30: Snacks i kantinen
  • 13.30-14.15: I egne klasser (her må den enkelte lærer selv ’finde på noget’, i udskolingens tilfælde vil det oftest være noget fagligt)

Passivisering af elever indtil kl. 14.15

Det er jo nærmest grinagtigt. Men allermest sørgeligt. Næsten to hele klokketimer til faglige aktiviteter og så nogle hulens lange pauser for at få tiden til at gå. Ingen – og jeg gentager: ingen – ved deres fulde fem kan påstå, at der på denne dag vil foregå læring i de afsatte tidsrum. Men jeg kan jo altid sætte en film på. I dagens anledning måske en sportsfilm. Så kan jeg nemlig pudse min glorie, og mine elever er passiviseret. Velkommen til motionsdagen anno 2018. 

Rigtig god efterårsferie til alle! 😊