Stina Egedius Miller

Blog

Himmelstorm

En æstetisk festival oplevelse

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

I min sommerferie har jeg tilbragt en top inspirerende weekend, som frivillig på Himmelstorm festivalen. Himmelstorm er en festival i landsbyen Torup udenfor Hundested. Festivalen er arrangeret af økosamfundet Dyssekilde, som i al sin pragt nok lever op til nogens fordomme om økologer og nutidshippier. Det gør det ikke mindre skønt, vil jeg godt lige understrege.

Stina Egedius Miller

Jeg elsker den danske folkeskole! Mit lærerhjerte slår et par ekstra slag, for børn med behov for særlig tilrettelagt undervisning og inklusion af disse, når det er det bedste undervisningstilbud for barnet. Jeg brænder for de praktisk musiske fag og undervisning, hvor man arbejder tværfaglig og tematisk. Jeg er uddannet pædagog og lærer, ansat på Nordstjerneskolen i Gribskov og har absolut gjort min samfundspligt med hensyn til at sætte børn i verden.

Skønt at være frivillig!

Min kollega havde lokket, hun var frivillig sidste år og havde tænkt, at det lige var noget for mig. Vi havde sat vores billedkunstnæser op efter at boltre os som frivillige i børneland ved kreateltet, men det var der åbenbart også mange andre der havde, så vi endte i informationen.

Jeg er ret vild med at være frivillig. Ikke mindst fordi det giver min familie mulighed for at deltage i arrangementer, som ellers ville være for dyre for os otte medlemmer. 

Nu havde jeg kun kunne overtale de tre yngste til at deltage og da min mand var på arbejde, var det os fire, som egenhændigt stod for teltopsætning, vagtafvikling og svælgen i oplevelser. Og hvilke oplevelser! Udover et mekka af lækker mad, fantastisk musik i alle genre fra alle kontinenter, så er det en festival hvor kunst og performance er i højsædet.

Masser af inspiration til kreativ undervisning.

Højt på en bakketop skuer Snedkermesterens steampunk vindmøllekunstværk over indgangen og resten af pladsen. 

Designeren Thora Finnsdottir, som jeg tidligere har været på kursus hos, stod sammen med  en række andre kunstnere for kunstneriske oplevelser på festivalen. Overalt på området i Pileskoven og i teltene, kunne man nyde overdådige lampeskærme og installationskunst, som blev stemningsfuldt oplyst, når mørket faldt på. 

På friluftsscenen var der livespil om de vigtigste ting og rundt omkring kunne man gribe opsangsfaner med kampråb designet af Lone og Linnea fra Kys og knyt, en lokal kunsthåndværk butik i Hundested eller ytre sig i Catrines råbofoner, som til mine børns store fornøjelse var spredt ud over pladsen.

Æstetisk genbrug

Thora og Monicas installationer var kæmpe store opsatser med genkendelige genbrugsting indpakket i stof og plast i flotte farver. Øverst stod der elsk, kæmp og lev. Slagord som komplimenterede årets tema for festivalen: Opsang! En opfordring til at tage ordet og deltage i debatten såvel som i livet, med det formål at gøre verden til et bedre sted. 

 Opsatserne bliver i øvrigt genbrugt til æstetiske formål hvert år og er en genial måde at skabe store former på.

Musik badet i flammehav og den gigantiske mund.

Mest imponerede var vi dog af Tromleorkesteret, som med deres hjemmebyggede mekaniske højteknologiske lirekasse fyldte aftenen med psykedelisk tønde-orgelmusik og momentare ildfyldte småeksplosioner. 

Et selvbygget instrument kunne være et virkeligt interessant samarbejde mellem musik og håndværk/design faget. Omend i mindre skala, end dette pragteksemplar, som har taget kunstneren et halvt år at kreere.

En storfavorit var også Thora og Monicas kæmpemund med udrullet gigantisk lyserød madrastunge, hvor alle unger rullede lykkeligt rundt og slog kolbøtter. 

Hele weekenden småfnisede jeg over at kunne sige til ungerne: “gå hen og hop på tungen.”

Kom med!

Festivalen er en årlig tilbagevendende begivenhed den sidste weekend i juli. Til næste år er der ti års jubilæum. Jeg kan på det kraftigste anbefale at deltage, hvad enten man ønsker at deltage som gæst eller frivillig på en overskuelig festival med oplevelser ud over det sædvanlige. Jeg må dog advare om, at det er meget svært ikke at blive inspireret til undervisningsaktiviteter i de kreative fag, selv midt i en sommerferie.

Powered by Labrador CMS