Tanker om Aktuelt
Blog
Hvorfor har du ikke undervist i sex denne uge?
Lærere bør gøre en ekstra indsats i SSF-undervisning, opfordres det blandt andet af LGBT+ Ungdom, Christian Graugaard, professor i sexologi ved Aalborg Universitet, Cecilie Nørgaard, tidligere lærer og uddannelses- og kønssociolog, organisationen Red Barnet, Sex og Samfund m.fl. Ja selv politiets Nationale enhed for Særlig Kriminalitet (NSK) opfordrer os til at gøre en større indsats i forhold til SSF og digitale medier. Har du undervist i SSF her i Uge Sex? Det haster!
Alle de lærere, jeg kender, underviser kvalificeret i SSF-faget. Men hold op, hvor har vi bare travlt. Corona har ikke gjort det nemmere at nå det hele. Personligt føler jeg mig presset på både egne og elevernes vegne med alt det, vi skal nå op til afgangsprøverne. Den følelse af pres hængende over hovedet hører jeg delt af mange af mine kolleger. De formelle krav skal opfyldes samtidig med, at alverdens folk finder på nye emner, de synes, vi skal undervise i. Tingene hænger ikke sammen. Somme tider føler jeg mig som en and; tilsyneladende roligt flydende på den solbeskinnede sø, men under vandoverfladen padlende som ind i helvede.
Tilbage til SSF-faget og kritikken af vores undervisning. Jeg har læst alle rapporterne. Det samme har I nok, så jeg vil ikke kede jer yderligere med pointer derfra. Konklusionen er - som vi alle ved - at eleverne får for lidt og for ukvalificeret undervisning. I stedet vil jeg her nævne nogle af årsagerne til, at jeg opfordrer alle til at bruge endnu mere sparsom undervisningstid fra 0. - 10. klasse på netop SSF og digital dannelse:
- En stor undersøgelse fortaget af Red Barnet, (2021-22), blandt 3000 børn og unge viser, at fire ud af ti børn har haft ubehagelige oplevelser, heraf deling af billeder med seksuelt indhold, på nettet det seneste år.
- En ny spørgeskemaundersøgelse fra Sex & Samfund, (2021-22) viser, at hver fjerde unge mellem 16 og 29 år har været i tvivl om, hvorvidt de har overskredet deres sexpartners grænser. Derudover har halvdelen af de adspurgte svaret, at de har givet samtykke til noget seksuelt, selvom de ikke havde lyst.
- Den seneste tid, (2022) har politiet haft flere sager, hvor børn helt ned til seksårsalderen deler seksuelle videoer af dem selv på sociale medier. Børnene filmer frivilligt og på egen hånd videoerne, som de derefter deler på platforme som Youtube, Instagram eller Tiktok. Politiet ser det nu nødvendigt at advare mod den nye trend. Det værste danske eksempel er ifølge politikommissær, Flemming Kjærside en video af to drenge på 10 og 11 år, som dyrker sex med hinanden'. Videoen blev fundet i et pædofilt forum et sted i verden.
- I en ny rapport, (2021) fra LGBT+ Ungdom fremgår det, at 37 procent af de adspurgte LGBTQ+-elever oplever at føle sig ensomme i folkeskolen. Til sammenligning er det kun 6 procent af eleverne, som ikke defineret sig som LGBT+-elev, som føler sig ensom. Af rapporten fremgår det også, at 55 procent af de adspurgte oplever, mindst én gang eller flere gange om ugen føler sig triste og kede af det i skolen. 64 % af de adspurgte har selvmordstanker. 53 procent af børn og unge LGBT+-elever har udført selvskade, og 40 procent har en spiseforstyrrelse.
Hvis I oplever, at mine sprogkundskaber viser sig kritisable i dette blogindlæg, må I bære over med mig. Jeg håber, I kan se bort fra en corona-ramt kollegas mangelfulde retstavningskompetencer. Og gider I så ikke lige undervise lidt ekstra i SSF? - nu når jeg selv er forhindret i at give den Uge Sex-gas.
Jeg vil være dybt taknemmelig, hvis du/I vil skrive en kommentar her med beskrivelse af og om du/I har undervist i SSF denne uge.
På forhånd tusind tak og fortsat skøn Uge Sex😊