DLF i verden

Blog

Lærerformand fra Burundi på regeringens ’dødsliste'

Kritik af Burundis præsident kan være livsfarligt. Lærerformand og kasserer er flygtet til Uganda

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Burundis lærerformand Ms. Eulalia og hovedkasser, Mr. Celestin fra lærerforeningen STEB er i eksil i Uganda, da de frygter for deres liv. De har nemlig været kritiske overfor præsident Pierre Nkurunzizas ønske om en tredje periode og det kan koste dem livet. Myndighederne har sortlistet lærerformanden og offentliggjort navnene på personer, de mener, har skadet landet.

Baggrunden for krisen i Burundi er at præsident Pierre Nkurunziza har ønsket en tredje periode på præsidentposten. Forfatningen siger, at man kun kan være præsident i to perioder.

De Øst Afrikanske præsidenter og statsministre har haft møde med Burundis præsident og bedt ham om at træde tilbage, men han har ikke ville tage imod deres råd.

DLF i verden

Danmarks Lærerforening støtter lærerorganisationer i tredjeverden med organisationsudvikling. Målet er at forbedre lærernes vilkår og styrke lærerorganisationernes indflydelse i samfundet. Danmarks Lærerforening har projektsamarbejde med lærerforeninger fortrinsvis i Afrika syd for Sahara, men også i Mongoliet og Bolivia. I Østafrika er det i Kenya, Tanzania, Zanzibar, Rwanda, Burundi og Uganda, og i Vestafrika Sierra Leone og Liberia.

Præsidenten har i stedet udskrevet valg, både til parlamentet og til præsidentposten. Begge valg er vundet af det regerende parti og af præsidenten. Det regerende parti er styrket og præsidenten er genvalgt. Fup og svindel, siger de internationale observatører. De bruger nogle andre ord: ”Valget var ikke frit og retfærdigt” – men meningen er den samme.

Alle markante personer eller organisationer der har krævet præsidentens afgang er nu jaget og frygter for deres liv. Mere end 140.000 mennesker er flygtet til de omkringliggende lande. Deriblandt lærerformand Eulalie og kasser Celestin. (Se link)

http://globalnyt.dk/kategorier/burundi

http://www.aljazeera.com/news/2015/08/pierre-nkurunziza-sworn-president-term-150820084959164.html

Officiel hjemmeside. Linket er på fransk. Ms. Eulalie står som nr. 11 på listen:

http://www.burundi-forum.org/article3359.html?lang=fr   

DLF has siden 2008 støtter STEB med at udvikle lærerforeningen.

DLF støtter i den nuværende situation Ms. Eulalie og Mr. Celestin, der opholder sig i eksil i Uganda.